Драматургът Юрий Дачев. Снимка: Булфото

Драматургът Юрий Дачев "признава", че напоследък все по-често търси на сцената герои, с които да му се прииска да изпият заедно по чаша бира и да си побъбрят. Хамлет не е сред тях, Едип още по-малко. Виж, Швейк е друга работа. Затова го извиках от романа на Хашек, обяснява Дачев.

Младият комик Герасим Георгиев - Геро се превъплъщава в любимия на поколения герой в постановката на Бина Харалампиева. Във всички останали роли е Валентин Танев. Премиерните представления в Театър "Българска армия" са на 20 и 21 януари, съобщават от трупата.

Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музиката - на Мартин Каров.

"Много искам да пия бира с Швейк. Сега! Не в шест часа след поредната катастрофа, в която са ни натикали гадните умници, които подреждат света и живота ни. Сега! Да слушам историите му, да пия бира и кураж, а около нас философски да лаят неговите прекрасни куци кучета", казва Юрий Дачев. За него Швейк е добър до глупост, а не добър от глупост.

"Добър и велик, велик с добротата си, Швейк е преживялвсички патила на света - войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове. . . И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка", отбелязва драматургът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase