Анета Сотирова. Снимка: Булфото

Актрисата чества юбилея с постановката "Посещението на старата дама"

Актрисата Анета Сотирова празнува 40 години на сцената с  "Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат.

Постановка на Бина Харалампиева може да видим в Малък градски театър "Зад канала". Юбилейният спектакъл е тази вечер, съобщават от трупата.

Анета Сотирова ще се превъплъти в главната героиня Клара

- изоставено от любимия си и опозорено навремето момиче, се завръща в родното си, забравено от Бога градче Гюлен, за да въздаде, по-скоро да купи справедливост. Клара вече всичко си купува, включително прочути съпрузи-еднодневки, като вдовица на милиардера, измъкналя преди години от бардака. Пристига със седмия си съпруг, изпраща скоропостижно за Париж осмия - известен френски актьор, веднага след шумната сватба, за да си тръгне с деветия - британски учен, Нобелов лауреат, и . . . с трупа на първата си иединствена любов - Алфред /Веселин Мезеклиев/, предпочел зестрата на дъщерята на бакалина /Албена Михова/ пред любовта на Клара.

Любомир Ковачев играе ексцентричните съпрузи на Клара. Сред 19-те актьори в спектакъла са и Пенко Господинов - свещеник, Петър Калчев - кмет, Александър Кадиев - училищен директор, Владимир Зомбори - полицай, Иван Петрушинов и Симеон Бончев - колоритна двойка слепи скопци от антуража на Клара, наказани от нея за лъжесвидетелстване в делото й за бащинство срещу Алфред, Емил Котев - превърнатия от "старата дама" в прислужник несправедлив съдия в процеса.

Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музиката - на Асен Аврамов. Пиесата, писана преди повече от половин век, е актуална и днес с безпощадния въпрос какво правят с човека парите - този "вечен двигател" на живота,- с неговата любов, илюзии и надежди, коментира Бина Харалампиева.

Режисьорката намира пряк паралел и със ситуацията сега у нас - с мнозинството бедни и малцината много заможни, с устрема към богатство на болни от собствения си хаос хора, които бързат по пътя към ада, и най-вече с неумението им да разберат цената на това, което така страстно искат.

Харалампиева определя като зловещ хумора в спектакъла. Като цяло тя се придържа към зададения от автора жанр - гротеска, но следва и предпочитанието си към "приплъзване" между жанровете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase