Снимка: Reuters

Мюзикълът "Цар лъв" по едноименния анимационен филм на киностудията филм на "Уолт Дисни" вече има приходи от продажбата на билети в размер на над 997 милиона долара. В близко време шоуто може да се превърне в първия мюзикъл в историята на Бродуей, донесъл на създателите 1 милиард долара, съобщи "Холивуд рипортър". Според изданието това може да се случи още до края на този месец, пише БТА.

Музиката на "Цар лъв" е написана от сър Елтън Джон, а режисьор на мюзикъла е Джули Теймор, носител на "Тони" за режисура.

Финансовият успех на "Цар лъв" се дължи преди всичко на редовната посещаемост на спектаклите. В залата винаги са запълнени най-малко 80 на сто от местата. Средната цена на билетите е от 130 до 199 долара, доста по-малка от тази за други представления.

Спектакълът не е и сред най-дълго играните на Бродуей. Засега той е на пета позиция по този показател. Най-дълго на Бродуей върви мюзикълът на Андрю Лойд Уебър "Фантомът от операта". Той се играе и досега, а първото представление е било през януари 1988 година.

През 2012 година мюзикълът "Цар лъв" беше признат за най-доходоносния на Бродуей. В класацията той успя да изпревари "Фантомът от операта". Тогава приходите възлизаха на 853,8 милиона долара от първото представление през 1997 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase