Жана Стоянович. Снимка: Булфото

Поклонението пред актрисата Жана Стоянович е днес от 12.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици", съобщиха от Младежкия театър "Николай Бинев".

В продължение на 36 години (1961-1997) Жана Стоянович беше сред водещите личности в трупата на Младежкия театър, който сега носи името на един от любимите й приятели и колеги, отбелязват от театъра.

Ще запомним Жана Стоянович с ярките й роли на сцените на Бургаския театър, Младежкия театър "Николай Бинев" и във филмите "Утро над родината", "Демонът на империята", "На всеки километър", "Свобода или смърт", "Дунав мост", "Игрек 17", "Вампири, таласъми", "Тишина", "Тази хубава зряла възраст", "Някой пред вратата", пишат от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) в скръбната вест за кончината на актрисата, която си отиде на 84-годишна възраст.

Последната й роля в киното е във филма от 2012 г. "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев, за която тя беше номинирана заподдържаща женска роля в наградите на Българската филмова академия, припомнят от БТА.

Жана Стоянович е родена в София на 14 октомври 1928 г.  Завършва френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1960 г. - и актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (дн. НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов").

От 1960 до 1963 г. работи в Драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас, където е театралният й дебют на сцената с ролята на Валя в "Иркутска история" от Ал. Арбузов. От 1963 г. до 1997 г. играе на сцената на Народния театър за младежта (дн. Младежки театър "Николай Бинев").

Снима се в много игрални филми и в постановки на Телевизионниятеатър в Българската национална телевизия. Сред изявите й в театъра и киното са ролите в "Утро над родината", "Обърни се с гняв назад" от Джон Озбърн, "Орфей слиза в ада" от Тенеси Уилямс, "Между два изстрела" от Надежда Драгова и Първан Стефанов, "Приятна жена, цвете и северен прозорец" от Едвард Радзински, "Когато гръм удари" от Яворов, "Звезди на утринното небе", "Лора-23", "Нощем с белите коне", "Игрек 17", "Вампири, таласъми", "Тишина", "Тази хубава зряла възраст", "Някой пред вратата". Участвала е в телевизионните сериали "Демонът наимперията", "На всеки километър", "Свобода или смърт", "Дунав мост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase