Самуел Финци. Снимка: Булфото

Актьорът Самуел Финци, който живее и работи в Германия, открива панорамата "Световен театър в София - 2013" - за представяне на чуждестранни спектакли от Международния театрален фестивал "Варненско лято".

Програмата започва тази вечер с театралния концерт "Една вечер в киното" на Дойчес театър - Германия, по идея на Самуел Финци. В концертното шоу той събира в експлозивно цяло страстта си към театъра, киното и музиката, съобщават организаторите.

В Малък градски театър "Зад канала" Финци, джазмузикантът Георги Дончев и младият германски композитор Даниел Регенберг ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от филмина Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

На 4 юни в Театралната работилница "Сфумато" с вълнуващата документална сценична поема "Облаци" ще гостува едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена - "Handa Gote".

"Малките лични истории" са често вдъхновение за спектаклите на компанията. В "Облаци" екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове - хореографа и танцьор Вероника Швабова. Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта, за да направи публиката свидетел на сложната история на Чехия през 20-и век. Постановката носи името на сладкиша, правен от баба й. Турнето в България е с подкрепата на Чешкия център в София.

Младежкият театър "Николай Бинев" ще бъде домакин на две представления. На 5 юни гостува "Буря" по Александър Н. Островски на режисьора Йерней Лоренци - едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години, носител на девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международния театрален фестивал в Марибор.

На 7 юни ще се играе испанският спектакъл "Завръщане" - емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино,лауреати на национални и международни награди - актрисата Марта Етура и Чеви Мурадай - хореограф и изпълнител, основател на компанията "Losdedae", една от най-значимите в Испания. Марта Етура е позната от филма "Тъмносиньопочтичерно", който ще бъде прожектиран на 8 юни от 19.00 ч. на Камерната сцена в Младежкия театър с безплатен вход. Испанското участие е с подкрепата на Института "Сервантес".

Част от програмата "Световен театър в София" е и присъствието на едни от най-големите новатори на европейската сцена - британската компания "Forced Entertainment", със спектакъла "Празна история" - комична антиутопична съвременна приказка в уникално съчетание между филм, театър и анимация.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase