Самуел Финци ще открие фестивала. Снимка: Булфото

Шанс да видим спектаклите на едни от най-нашумелите театрални трупи, ни предоставя "Световен театър в София". Постановките ще са част от Международния театрален фестивал "Варненско лято", обяви на прескоференция театроведът Асен Терзиев.

За седми пореден път сценичният форум ще посрещне своите зрители от 3 юни. Фестивалът ще бъде открит от актьора Самуел Финци, който от години живее и работи в Германия. Той ще представи "Една вечер в киното" на Дойчес театър - Германия.

Същия ден в  Малък градски театър "Зад канала" актьорът, джазмузикантът Георги Дончев и младият немски композитор Даниел Регенберг ще припомнят с импровизации по филмова музика.

Документалният театър, който става все по-предпочитан и у нас, ще бъде представен на 4 юни в Театралната работилница "Сфумато" с "Облаци" на компанията "Handa Gote" - едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена. Спектакълът е представен с успех на най-значимите театрални фестивали в Чехия и Словакия.

С девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международния театрален фестивал в Марибор, идва най-мащабният спектакъл в програмата - "Буря" по Александър Н. Островски на режисьора Йерней Лоренци - на 5 юни в Младежкия театър "Николай Бинев".

На 7 юни на същата сцена ще се играе испанският спектакъл "Завръщане" - емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - актрисата Марта Етура и Чеви Мурадай - хореограф и изпълнител, основател на компанията "Losdedae". Филмът "Тъмно синьо почти черно" с Марта Етура ще бъде прожектиран на 8 юни от 19.00 ч. на Камерната сцена в Младежкия театър с безплатен вход.

Артистите от британската компания "Forced Entertainment" - едни от най-големите новатори на европейската сцена, ще разговарят с публиката, която се опитват да предизвикват - освен да забавляват, със своите спектакли. Те ще покажат на 6 юни в кино "Люмиер" "Празна история" - комична антиутопична съвременна приказка, съчетание между филм, театър и анимация. Представленията са със субтитри на български и английски.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase