Владимир Пенев. Снимка: БТА

Служебното правителство отговаря на исканията на протестиращите в управлението да са хора, независими от партии, каза пред БТА министърът на културата Владимир Пенев.

По думите му всички са професионалисти, извървели сами своя път от чирак до висока позиция, която сега "са зарязали" за два-три месеца, през които трябва отговорно да се поеме държавата в кризисен момент, и към която после ще се върнат. В такива моменти няма много време за мислене дали трябва - просто си слагаш главата в торбата единствено с идеята да си полезен. Ако наистина се окажа такъв, ще бъда щастлив, каза Пенев.

Според него ангажиментът на служебното правителство, което няма законодателна инициатива, е да създава условия работата на държавната администрация да не спира, да се изпълняват плановете, програмите и сроковете на всяко министерство. Същевременно се търси решение на спешни и непредвидени проблеми - като отстраняването на последиците от бурята в Копривщица, където отговорността е на общината, но доколкото мястото е свързано с културата, министерството също трябва да търси начини да помогне.

Смолянският театър може да съществува като общински. Той не може да е държавен, тъй като новият тип финансиране предполага да има репертоар, чрез който да може да се самофинасира чрез единния държавен стандарт за драматичен театър, обясни Пенев. Тъкмо липсата на достатъчен зрителски потенциал беше причината през 2010 г. Смолянският театър да бъде слят с Пловдивския театър, откъдето две години осигуряваха неговата художествена програма. Общината в Смолян поиска собствеността на сградата, за да я менажира самостоятелно. По тази причина Министерството на културата предостави сградата и прехвърли всички движими материални активи на община Смолян.

За новия си пост Владимир Пенев споделя, че администраторът и артистът трудно съжителстват заедно. Все пак той успява да разделя двете дейности именно защото са много различни.

След премиерата на "Морски пейзаж" в Народния театър "Иван Вазов" на 29 март се надява да се посвети изцяло на работата в Министерството на културата. Приел е да участва в спектакъла по Едуард Олби заради хубавата драматургия и компанията от талантливи колеги.

И като министър, и като актьор се радва много на Международния ден на театъра - 27 март, един от най-хубавите празници, важен и значим, още повече че се връчват наградите "Икар".

В новата си роля Пенев ще връчи наградите на Министерството на културата на две трупи - за най-успешен сезон,традиция от няколко години. Отличените обаче, както и носителите на наградите на Съюза на артистите "Икар-2013", ще станат известни на церемонията днес в Народния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase