Айо Джанийн Джаксън. Снимка: Dance it!

За седми път едни от най-известните преподавателите в света ще гостуват на България. Поводът е поредното издание на танцовата работилница Dance it! 2013. Тази година събитието ще се проведе от 1 до 7 април.

Гостуващите специалисти ще разкажат за това как се става световноизвестен хореограф, как човек пробива на сцената в САЩ и какво е да си част от една от най-добрите танцови школи в света, училището „Ейли“ (The Ailey School).

В разговора, който ще се проведе на 3 април в галерия Credo Bonum, участие ще вземат Тереза Рут Хауърд, Крисчън вон Хауърд, Айо Джанийн Джаксън, както и членовете на компанията за съвременен танц Von Howard Project. Те ще споделят лични впечатления за начина на работа и обучение в престижното училище, за останалите танцови институции, създадени от самия Ейли и известни по цял свят, както и за творчеството на хореографа и изявите на Alvin Ailey American Dance Theatre (AAADT).

Алвин Ейли е един от най-влиятелните модерни танцови хореографи на 20-ти век, отбелязват организаторите. Училището „Ейли“, основано от него, е официалното училище към известната мултикултурна танцова трупа на Ейли, AAADT, чиято мисия е обогатяването на модерния американски танц чрез афроамериканската култура и достигнала до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят.

Освен като част от Танцовата работилница Dance it! 2013, разговорът с хореографите се провежда и в рамките на изложбата „Откровения.

Алвин Ейли: революция с танц“, организирана от Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ. Поради големия интерес към изложбата, тя се удължава до 5 април включително.

Сред дамите преподаватели в Танцова работилница е Тереза Рут Хауърд. Тя ще води майсторски клас по класически балет стил Баланчин. Тя е преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които “The Ailey School”, балетно училище “Joffrey”, Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата, Университета “Hollins”, Международната танцова асоциация и “Music Arts & Show” (MAS) в Милано.

Тереза е един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance” и е гост-артист в балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”, и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц “Body Image” .

Айо Джанийн Джаксън, която ще води майсторски клас по джаз, е бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на Балет “Прельочай”. Участвала е в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии. В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, живи участия, опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс. Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Айо Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” (Across the Universe) и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

Андреа Бър, която ще води майсторски клас по хип-хоп, е професионален хип-хоп танцьор и съ-режисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди, премиерата на “We Found Love” на Риана и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. През лятото на 2012 г. става една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop”, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”. Нейна хореография е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase