Режисьорът на спектакъла Теди Москов. Снимка: Булфото

Непосредствено след откриването на останките на "Ричард Трети" излиза премиерно и постановката на Теди Москов в Народния театър "Иван Вазов".

Според самия режисьор постановката е балканска "Шекспир чорба", чиято премиера е на 15 февруари.

Представлението е колаж от класическата драматургия и свободната интерпретация на елементи от пиесата, типична за режисурата на Теди Москов. През призмата на забавлението и очарованието спектакълът води зрителя към сериозните теми за деспотичната власт, цинизма, погазването на закона, на морала, на семейството, отбелязват от театъра.

В ролята на Ричард Трети влиза Георги Мамалев. На сцената излизат още Борислав Стоилов - Едуард, Йосиф Шамли - Джордж Кларънс, Теодор Елмазов - Бъкингам и Убиец, Жорета Николова - Кралица Маргарита. Радена Вълканова и Параскева Джукелова се редуват в ролите на Кралица Елизабет и Темида. Евгени Будинов е Зъл санскритски гадател, Росен Митрев - Самоук убиец, Кирил Денев - Кон и Адютант на Ричард Трети.

В екипа на "Ричард Трети - "свободно по Шекспир", са и сценографът Божидар Симеонов, композиторът Антони Дончев, художничката на костюмите Свила Величкова, хореографът Борис Радев.

Пиесата е отпечатана за първи път анонимно през 1597 г. в т. нар. кварто (малко по размер) издание, а година по-късно - като трагедия на Уилям Шекспир. При отпечатването на известното Първо фолио със съчиненията на Барда през 1623 г. трагедията е причислена към неговите исторически драми. Сюжетът й обхваща последните години от борбата за английския престол в средата на 15-и век, известна като Войната на розите заради изображенията на гербовете на воюващите родове - Йорк и Ланкастър, съответно с бяла и с червена роза, припомнят от театъра.

Не е известно дали Ричард Трети е притежавал физическите недъзи, с които е изобразен в пиесата на Шекспир, или те са плод на въображението и отношението на автора. Истината е, че бъдещият крал не може да прости на брат си Едуард, който поема короната, и решава да си отмъсти. Погубва голяма част от членовете на кралската фамилия и убива братята си, за да си разчисти пътя към властта.

По време на управлението на Ричард Трети неговият доверен Бъкингам организира неуспешно въстание, с което да върне трона на законния престолонаследник Ричмънд. Около две години след коронясването си Ричард е убит в битката при Босуърт. По време на сражението, в резултат на което губи короната, той загубва коня си. Оттам идва и крилатата реплика: "Заменям кралство за кон!". Ричард е последният крал, убит при сражение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase