Андрония Попова е сред участниците във фестивала. Снимка: Булфото

 16 проекта – витрина на независимата театрална, танцова и експериментална сцена у нас ще покаже АСТ Фестивал за свободен театър: 2.

Във второто си издание фестивалът акцентира върху образователна програма, която включва и участие на професионалисти от сферата на изпълнителските изкуства от Европа и Америка.

На 14 ноември, след края на първите 3 премиери от ACT Фестивал за свободен театър: 2, публиката и участниците ще могат да отпразнуват старта на събитието с концерт на диско-уейв триото Help Me Jones, в което се изявяват двама от участниците във фестивала – Марий Росен и Андрония Попова. Събитието ще се състои в клуб Jules Verne от 22.00 часа, а за доброто настроение на публиката ще се погрижат и Disco set на Timoshenko & Mr. Vanderlay.

Вечерните срещи и разговори през следващите вечери (15, 16, 17 и 18 ноември)ще се случват в бар Амстердам, където музиката ще бъде селектирана от различни български режисьори, актьори и театрални композитори, а на екраните ще има прожекции с трейлъри на постановките от програмата. Подгряващото парти пък ще се състои отново там, на 10 ноември под надслов Indi Music for Indi Theater, селектирана от театралния журналист Бoris Z.

Образователната програма на ACT Фестивал за свободен театър: 2 включва дискусионна група по критическо писане, с модератор Ангелина Георгиева от Платформа „Нови драматургии” и уъркшоп за драматурзи на Александър Мануилов и Светозар Георгиев – ghostdog.

Работилницата за двойки драматурзи и режисьори - From Page to Stage е с международно участие, водена от американския режисьор Роджър Данфорд и драматурга Лидия Стрък, които ще покажат на млади български театрални тандеми интересни практики в работата между пишещ и поставящ.

Специално за събитието у нас ще пристигне и театралният критик на San Francisco Bay Guardian - Робърт Авила, който ще сподели интересни факти на тема „Всичко за култивирането на публики на нови и „трудни” проекти в независимата сцена на Сан Франциско“. Псевдо-лекция с видео прожекция и отворена дискусия ще предизвика Галина Борисова на тема „Движещото се тяло като потенциал за танц и театър”.

Бонус и специален акцент в паралелната програма е изложбата-инсталация на Златна Михайлова „Международен пътеводител на екстремния свободен театър”, която ще бъде открита на 7 ноември от 16.00 часа в Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство (САМСИ) и ще продължи до края на фестивала. В нея авторката е пътешественик и изследовател на чудната страна на свободния театър отвъд обществения ред, законите на природата и преценката ни за "нормалност". Маршрутът й минава през интересни театрални проекти от Словения до Венеция, от Холандия и Германия, до Канада – винаги вълнуващи, смели и необикновени. Такъв е и Пътеводителят – колекция от страст и любов към свободното театрално изкуство на фона на трънливи и стръмни участъци, пустини и морета…

Ето и видео от "Черен Петър"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase