Емил Табаков. Снимка: Булфото

Силен сезон на Радиосимфониците обеща Емил Табаков на специална пресконференция. „Има голям брой произведения, които са любими и познати на широката аудитория. Включили сме плеяда от гост- артисти и диригенти“, допълни още диригентът.

С концертното изпълнение на сценичната кантата „Кармина Бурана“ на немския композитор Карл Орф се слага началото. Премиерата е на 5 октомври в зала „България“ от 19.00 часа.

„Песните за радостта от любовта и виното“ ще бъдат интерпретирани и с участието на Смесения хор на БНР с диригент Румен Райчев и хор „Бодра смяна“ към Двореца на децата с диригент Александър Кочков. Солисти са световноизвестното сопрано Ина Кънчева, младият тенор Александър Чобанов и великолепният баритон Петър Данаилов.

Новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на БНР е посветен на големия български диригент Васил Стефанов и 100 годишния юбилей от неговото рождение. Това обяви главният диригент на състава Маестро Емил Табаков на специална пресконференция с медиите.

„Васил Стефанов е най-дългогодишният ръководител на Радиосимфониците. За 37 години начело на оркестъра, Маестрото успя да го изгради като водещ национален състав, а успоредно с това и да наложи мисията за реализирането на огромен брой записи на български произведения в Радио София.

Потърсили сме хора, които са работили с Васил Стефанов - наши известни изпълнители, които да са утвърдени вече на международните сцени като Пламена Мангова, Евгени Божанов, Стойка Миланова, Ваня Миланова – все артисти доказали са своите качества и професионализъм. Всички те ще присъстват в афиша ни“, поясни Емил Табаков.

Сред водещите акценти за сезона са отбелязването на две водещи световни годишнини - 200 години от рождението на композиторите Рихард Вагнер и Джузепе Верди.

„Ще честваме двамата от най-бележитите композитори на XIX век с изпълнение на най-ярките им произведения. Оперният колос Верди – с „Реквием“ под палката на Владимир Гяуров, а на Вагнер посвещаваме специален концерт със солист, любимият глас на Херберт фон Караян – оперната прима Ана Томова – Синтова. В музикалното събитие сме включили откъси от емблематичните „Тристан и Изолда“,“Лоенгрин“, Песните по Матилде“, уточни главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase