Снимка: НБУ

Ако искате да станете част от майсторския клас на Райна Кабаиванска, може да се запишете до 27 август на нейния сайт.

Самият проект ще се състои от 1 до 20 септември, като прослушването на кандидатите ще е на 1 септември, а на финала - най-добрите участници ще представят концерт с оркестъра на Софийската опера и балет. Разбира се на сцената ще излезе и самата Райна Кабаиванска.

Проектът се организира от Нов български университет. Стипендианти на Райна Кабаиванска вече са се представяли в осем спектакъла на операта „Бохеми“ в Софийската опера и балет през 2010 и 2011 г. и в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия.

Тази година те ще се представят в операта „Вертер“ на Жул Масне. Премиерата на „Вертер“ ще бъде на 7 декември 2012 г. в Софийска опера и балет, а в състава влизат Вероника Симеони, Елиза Берберо, Матео Ферара, Алдо Капуто, Даниел Стефанов, Диана Василева.

Сред постиженията на стипендиантите на Райна Кабаиванска са дебютите в Миланската Ла Скала, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, оперния театър в Чикаго, като и първите места на конкурсите “Лучано Павароти” и “Виоти” в Италия, и “Кралица Елизабет” в Белгия.

Сред учениците на Кабаиванска със световна кариера са Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре, Даниел Стефанов, Мария Радоева, Яско Сато, Прити Йенде, Кристина Баджо и други.

В момента Райна Кабаиванска е президент на журито на престижния оперен конкурс в Сардзана.

Право на участие в майсторския й клас имат певци до 32-годишна възраст, с музикално образование.

За конкурсното прослушване кандидатите подготвят репертоар от пет арии. Прослушването се провежда лично от Райна Кабаиванска, която избира десет активни участници. Възможно е и допълнителен прием на слушатели. На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase