Снимка: Театър София

Постановката на добре познатата пиеса "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг може да видим в театър "София".
Спектакълът ще бъде изигран от трупата на шведския театър "Интима", които гостуват у нас по повод "Варненско лято" и "Световен театър в София".

Представлението ще се играе на 12 юни от 19.00 часа.Избраната пиеса не е случайна, тъй като именно през тази година светът отдава почит към живота и творчеството на писателя и драматург Аугуст Стриндберг.

По повод 100-годишнината от неговата смърт в родната му Швеция и в чужбина широкият му репертоар се преоткрива в съвременни постановки.

„Госпожица Юлия” с Анна Петерсон е най-новата премиера на Театър „Интима”, основан от Аугуст Стриндберг, където самият той я поставя за първи път през 1906 г.

Актрисата и режисьор Анна Петерсон прави нова адаптация на модерната класика „Госпожица Юлия” като режисьор и изпълнител на трите роли в пиесата. През цялото време на сцената я следи камерата на оператор, който в реално време прожектира случващото се, примесвайки го с допълнителни образи. Тези своеобразни пейзажи са и единствената сценография в представлението.

Преминавайки през образите на Жан, Юлия и Кристин, Петерсон измества фокуса от традиционната натуралистична форма, за да изследва вътрешните комплексни мотивации, инстинкти и противоречия, заложени в тях и част от човешката природа. По този начин прочутите теми в пиесата за класова борба, полови отношения, власт и социална среда добиват ново значение.

Анна Петерсон е водеща актриса на шведската филмова и театрална сцена, отличена с множество награди. Тя участва в централни роли в Кралския драматичен театър, в Градски театър в Стокхолм, както и в продукции на независими компании. Като режисьор е поставяла в Градския театър в Малмьо и е участвала в поредица от филмови и телевизионни продукции.

Спектакълът ще е със субтитри на български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase