Веселин Димирев. Снимка: Личен архив

Нов симфоничен оркестър отново ще изненада публиката си – този път с цялостен концерт без диригент. В неделя, на 13 май, от 19.30 часа в зала „България” младите музиканти ще покажат уменията си за синхрон, музикалност и професионализъм в една трудна, но слушаема програма.

Седмата симфония на Бетовен, Вагнер пиесата „Зигфрид идилия” и Моцарт - Концерт за цигулка №5. Концертмайстор и солист, със скрити функции на диригент (вероятно), ще е Веселин Демирев.

Някой би казал, предизвикателството което ни хвърлят младите музиканти не е нетипично за световния подиум. У нас не си спомням подобна провокация в цял концерт. Верен на традициите си обаче, оркестърът на Юлия Христова ще отвори врати и за такъв тип музициране в България. Сама по себе си гледката е уникална - 65 музиканти ще свирят заедно, търсейки съзвучието, но без диригентски пулт през себе си.

Надяваме се ефектът да е още по-вълнуващ, защото Нов симфоничен оркестър е вече 20-годишен, а Веселин Димирев е неговият първи концертмайстор. Днес цигуларят е водачът и на Албург симфоничен оркестър в Дания.

"Когато през 1991 година създадохме Нов симфоничен оркестър и негов концертмайстор беше Веселин Демирев, бързо разбрах, че момчето на 19 години е музикант, който вярва на бъдещето и винаги ще прави музика такава, каквато е в нотите на Брамс или Бах. И няма да я свали по-долу, заради парите и комерсиалните забавления...Така и стана", казва Юлия Христова.

"Днес, 20 години по-късно, Веско е същият - като на снимката оттогава! Нещо повече, един от онези десетки музиканти на Нов симфоничен оркестър, които ме насърчават да се движа, не да умирам", допълва тя.

Седма симфония е завършена от Бетовен през 1812 г. във Виена. Премиерата й е чак в края на следващата година, но е изпълнена на благотворителен концерт при голям успех.

Втората й част Allegretto е придобила такава популярност, че често се изпълнява индивидуално от останалите. Тя се използва за музикална основа на десетки филми.

Пиесата „Зигфрид идилия” Вагнер посвещава на сина си Зигфрид.

Петият концерт за цигулка на Моцарт често е наричан турски, написан е през 1775 г., с премиера през същата година в Залцбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase