Снимка: БГНЕС
fallback

Една от най-привлекателните професии – тази на актьора, може да изчезне в близкото бъдеще.

На сцената на университетския театър в Осака е поставен първият експериментален спектакъл, в който на сцената играят освен професионални актьори, и роботи.

В началото роботите са се научили да танцуват, след това са усвоили новата специалност: да се движат по сцената и да произнасят реплики.

Действието на пиесата “Аз съм работник” отвежда зрителя в недалечното бъдеще.

Двойка младоженци са се обзавели с двама механични помощници, един от които отрича мотивацията към труда.

Точно този герой се жалва на хазаите си за еднообразната работа и встъпва в дискусия с хората за смисъла на живота.

Драматургът Оризо Хирата разказва, че неговата пиеса е посветена на проблемите на бъдещите взаимоотношения между хората и изкуствения интелект.

Засега спектакълът трае около 20 минути, но Хирата иска да напише допълнителни сцени и до 2010 г. да превърне пиесата в стандартна театрална постановка.

Програмата, необходима за пускането на роботите на сцена, е била подготвяна два месеца от университетските компютърни специалисти.

Все още роботът не е споделил дали е доволен от новата работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

pugguk

преди 15 години

до #6 братле кво цивриш всички видове наука колкото и развити да са рожба ли са на европейската цивилизация са нещастни в буквалния смисълматематиците са алкохолици химиците са наркомани фиците са религиозни фанатиции после интересното е японската самоиронияза роботът отказващ да работи защото не виждал смисъл ... в живота но понеже той самият не е жив става въпрос за живота на човекачовекът в обществото което работи и работи и ... работисмазваща черта на хората на изгряващото слънцеРоботите им се оплакват вече даже но не и те... работята тука тука братле сичко е смотано, тъпо и въобще си е еВало и капаците

13

Яна

преди 15 години

Каза ли ви Арни,че така ще стане

12

mimoza

преди 15 години

Наясно ли са роботите,каква специалност трябва да има дядо им за да може да смазва частите им и да спазва законите едновременно с това,Всеизвестна истина е че законите и конституцията на една ДЪРЖАВА ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В НЕЯ,ИЗВЪНЗЕМНИТЕ В ДЪРЖАВАТА СА САМО УБИЙЦИТЕ Й,

fallback