Мариус Куркински с Икар 2007, снимка: Булфото
fallback

Тази вечер всички творци в областта на сценичните изкуства честват своя празник – Деня на театъра. И по традиция на 27 март от 18.30, този път в Националната опера, ще се раздадат годишните награди Икар.

Денят не е избран случайно. Годината е 1962, мястото – Париж, когато се открива сезонът на Театъра на Нациите.

Оттогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО, който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде

Международният ден на театъра. Първият, който праща посланието си по случай празника е големият френски творец Жан Кокто.

У нас българските театрални творци също се събират. И след веселата циркова церемония миналата година, тази ще бъде под знака на официалното облекло и ще бъде озвучена от  класически оперни арии, изпълнени от Нов симфоничен оркестър с диригент Румен Цонев.

Режисьор на музикалния спектакъл е Владимир Люцканов, а водещи ще са близнаците Деян и Дарин Ангелови.

Всички, които тръпнат тази вечер да вземат награда, участваха в Софийския театрален салон между 16 до 26 март под мотото "Вижте най-добрите!".

Театралните номинации са определени от театралните критици.

Останалите номинирани са определени от съответните гилдии към САБ.

За наградата "Икар" за драматургичен текст са номинирани Боян Папазов - за пиесата "Рицар на Светия дух", Яна Борисова - за "Малка пиеса за детска стая", и Андрей Филипов - за "Скапано време".

За отличието за критически текст се състезават Камелия Николова - за книгата "Театърът на границата на 20-и и 21-ви век", Димитър Чернев - "Критикът и моята сянка", и Румяна
Николова - "Актьорският тренинг през 20-и век".

За вариететно изкуство  са номинирани Антраник Шаварш Арабаджиян-Астор - за атрактивност и оригиналност на илюзионния номер "Али Баба", Адрияна Митева - за атрактивност и оригиналност на вариететния номер "каучук", Кирил Николов
"Даймънд" - за техническа сложност, атрактивност и оригиналност на вариететния номер "кристал - баланс" и баланс със сабя, "Чеди" - за атрактивност и оригиналност на комичния номер със синхронни кукли, дуо "Елеменс" - за техническа сложност, атрактивност и оригиналност на танцовия акробатичен номер с режисьор Нина Козина.

Наградата за цирково изкуство получават Братя Кондови - за изключително майсторство в областта на велофигуристиката, баланса на опъната тел и першове и за цялостен принос в
цирковото изкуство.

И отново под прожекторите, но този път актьорите ще си припомнят шекспировата фраза: "Целият свят е сцена, а всички ние сме актьори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

анонимен

преди 15 години

голями звезди - преписват от други книги и стават лауреати-глупости,прости са ама имат самочувствие!!!!

4

sofia

преди 16 години

dokato ima hora kato N 1 v bulgaria , ne msilq che tova e mqstoto za mnogo hora....

3

nqkoi normalen

преди 16 години

pa6ata e pumiqr!!!precaka kuklenite zaglaviq

fallback