В навечерието на 8 март кавалерите могат да заведат своите дами без билет на спектакъл в Театър „Българска армия“.

Представленията с отстъпка са две комедии под режисурата на Николай Ламбрев-Михайловски - "Без контрол" от Дьорд Шпиро - на 6 март, и "По-големият син" от Александър Вампилов - на 7 март, съобщиха от трупата.

Не е ясно обаче какъв точно ще е изходът от 8-мартенската промоция. Макар и Ден на жената, поводът може да се окаже с не особено романтични последствия, като се има предвид, че намаленията или безплатните неща у нас обикновено предизвикват скандали, а понякога чакащите да се доберат до безплатната „плячка“ могат да присъстват дори на батални сцени.

За щастливците, които все пак ще успеят да настанят жената до себе си (съвсем буквално разбирано – в смисъл на: да успеят да намерят на дамата си съседно място в салона), ето и кратко резюме на това, което ще видят на сцената.  

В „Без контрол“ Иван Ласкин се влюбва в Нона Йотова при „гигантска катастрофа“. Той е напорист мениджър, а тя - безработна с две висши образования и три чужди езика. Двамата са ангажирани като кухненски персонал и сервитьори от Камен Донев - чевръст предприемач, който набързо открива кафене на мястото на катастрофата и завърта бизнеса. Актьорът е неузнаваем - плешив, с очила и огромен корем.

Трудно се разпознава и Иван Радоев, който си е променил дори гласа за ролята на дългокос и брадясал бездомник, приютил се в останки от автомобил в епицентъра на задръстването.

Ненчо Илчев се появява като Елвис Пресли. Мирослав Косев е шофьор на ТИР, който официално превозва плодове, а нелегално - изкуствени кучета, произведени в Азия, които много се търсят в Европа, защото се движат, но не ядат и не цапат.

Сред актьорите са и Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Меглена Караламбова, Александър Дойнов, Васил Бинев, Милен Миланов, Вълчо Камарашев, Нети, Александра Сърчаджиева, Мимоза Базова.

Зависимостта на човека от обществената среда е темата, която занимава режисьора в спектакъла по собствените му думи. За него представлението е своеобразно реалити шоу, даващо възможност да се говори за много неща, които обикновено премълчаваме.

Сходни теми са на фокус и в "По-големият син" - отношенията между човек и общество, човек и човек, самотността - един проблем, който постоянно се разраства и придобива гигантски размери в наши дни по думите на Ламбрев.

Камен Донев, Иван Радоев, Васил Михайлов, Илия Добрев, Ненчо Илчев, Иван Ласкин, Александра Сърчаджиева, Параскева Джукелова, Стойко Пеев, Мариела Топалова и Десислава Чутуркова участват в спектакъла.

Пиесата, с която драматургът се завръща на българска сцена, е играна в Русия едновременно в 44 театъра - след гибелта на Вампилов през 1972 г. Два дни преди да навърши 35 години той загива в езерото Байкал. Лодката се преобръща - спасяват приятеля му, но него не успяват.

Според Ламбрев е необходимо загиналият при неизяснени обстоятелства драматург, когото руснаците наричат Чехов на 20-ти век, да бъде преоткрит днес, особено заради младите, които не знаят нищо за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase