Снимка: БГНЕС
fallback

Ръстът на строителните фирми, за първи път около 7500, регистрирани в Камарата на строителите, се дължи на това, че в близко бъдеще се очаква да "потеглят" проектите за саниране и по "Региони в растеж" и всички други инфраструктурни проекти. И доста от фирмите се преструктурират и регистрират, за да могат да изпълняват тези дейности.

Това коментира пред БНР председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

"Истината е, че няма голяма фирма, която може да работи сама и да изпълнява всичко сама. Винаги над 40-50% от фирмите са подизпълнители, поне засега няма такава голяма фирма, която да поддържа всичко сама", обясни той.

И припомни, че в предишния програмен период са санирани около 2000 обекта, а сега очакванията на бранша са за голяма по обем работа в близко бъдеще, но зависи колко ще продължи програмата и стига да е ясно какво за какъв срок… Ако има ритмичност, нещата ще се получат доста по-лесно", категоричен е инж. Терзиев.

За качеството на изпълнение на строителството той сподели, че е добро, когато "е ясно какво ще се случва":

"Ние като бранш може да се подготвим и да го изпълним. Но когато няма ритмичност, идват проблемите и се получава повече работа, отколкото браншът може да поеме".

Искането и очакванията на бранша са да има прогнозируемост за 3-годишен период.

"Надяваме се да имаме редовно правителство, което да има хоризонт на задачите и такъв да има във всички отрасли. 12-14% от БВП изпълнява строителният бранш в страната", коментира инж. Терзиев.

Той посочи, че другият проблем на строителния бранш са работниците и в момента се работи по привличане на работна ръка от чужбина, включително и от трети страни, както и връщане на българи. Според него на бранша са необходими между 45 000 и 50 000 строителни работници.

"Фактите сочат, че нашият строителен работник е прекрасен в условията на западния свят, прави прекрасни проекти. И в момента, в който дойде тук, без плановост и тематичност не се получава", посочи председателят на УС на Камарата.

Той коментира и разделението на фирмите на такива, които извършват всичко и на фирми само държавни поръчки – пътища, ВиК мрежи, електромрежи.

"Държавата трябва да си подготви условията, заданието, за да може, когато строителят започне, да не се бави, проблемът за нашия бранш е подготовката на документацията", коментира инж. Терзиев и посочи, че когато се бърза, е за сметка на качеството.

И допълни: "Нещата опират до строг контрол, правдива цена, подробни проекти и да не се бърза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

строител

преди 39 минути

Един милион евро седмична заплата. Само при такава оферта можем да разговаряме за работа.

21

Аман, от лапачи !

преди 2 часа

Aбе, на тези наши строителни фирми ще им стигнат ли някога парите ?Каква е тази алчност, какво е това чудо !Надявам се в скоро време конфликта в Близкия Изток и Украйна да се разшири,и света да изпадне в криза за да могат да им пропаднат всички планове и сметки . . .без кръчмар !

20

Анонимен

преди 2 часа

Много от тези работници правят ремонти на частно и ако не ги гледаш ще направят ремонт за отбиване на номера и ще вземат няколко хиляди.

fallback