Снимка: БГНЕС

Балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма документи, регистрация и летателна годност. Пилотът, който го е управлявал, пък е без лиценз, заяви Анелия Маринова, главен директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Маринова допълва, че са получавани няколко сигнала срещу пилота. “Извършвали сме инспекции, последната беше на 13 октомври, когато е съставен констативен протокол за установени нарушения. Викан е и в полицията. В процес сме на издаване на наказателно постановление за глоби. За съжаление това не можа да предотврати инцидента", добави тя пред Нова тв.

По думите ѝ постоянните проверки са установили надлежно регистрирани само 11 балона в страната, а едва четири от тях са с летателна годност. Всички останали са в нарушение. Глобата е между три и десет хиляди лева, както за собственика на балона, така и за пилота, който го управлява

“Покупката на балон няма как да бъде контролирана, но задължение на купувача е да подаде документи, а след успешно премината инспекция, се издава лиценз. Няма изрични забрани за скокове с парашут от балони, а търсачите на силни усещания са все по-изобретателни. Най-вероятно ще потърсим законодателни изменения, в сътрудничество с МВР и данъчната инспекция - включително конфискация на въздухоплавателните средства, с които се извършват полети в нарушение на нормативната уредба. Наскоро на фиестата с балони в Белоградчик съставихме няколко административни акта за нарушения", заяви Анелия Маринова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase