Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Хотелиери и ресторантьори се обявиха против предложението за увеличаване на ДДС за бранша от 9 на 20%.

"Не мога да разбера защо всяка година е тази битка, в ЕС има ниска ставка. В Европа много отдавна са разбрали, че този сектор трябва да работи на ниска ставка по ред причини. Загуба за бюджета няма от намалената ставка, вноските от преки данъци и осигуровки са по-големи, оборотът на ресторантьорския сектор - има изчистване на сектора, по-отговорни са станали ресторантьорите", заяви председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Алибегов добави, че спестените 11% от ДДС реално се връщат обратно в хазната или през корпоративния данък, или бизнесът ги реинвестира в по-добро оборудване и по-високи заплати.

"Министерството на финансите търси пари в бюджета, изхарчени по други пера. Тук става дума за 18 млрд. дупка. Този сектор е внесъл повече пари, отколкото когато е бил с високата ставка", подчерта Алибегов.

Обсъжданото предложение за данък върху бакшишите, които клиентите да оставят, Алибегов гарантира, че няма да се позволи  бакшишът да се обложи. По думите му целта е да се обложи нещо, което не съществува в правния мир, в законите ни няма бакшиш.

“Това, което се прави в Европа масово - писане в менютата 10% бакшиш, не е правилно. Вие плащате 10% задължително, което не е редно. Тази сделка трябва да остане между клиент и сервитьор. Ние като собственици нямаме наблюдение какво се случва на масата като бакшиш и държавата няма право да се меси", коментира Ричард Алибегов.

Забрана за пушене на открито

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на заведенията в България изрази позицията си, че подобна забрана няма да може да бъде наложена на бранша.

"Ако иска държавата наистина да се бори със зависимостта от цигари, има метод да направи една кутия 20 лв., това автоматично ще намали потреблението. Ти искаш да се произвеждат, да се внасят, да се вдигат акцизите, а в същото време - не трябва да се пуши", мотивира се Алибегов.

Той сподели също, че няма диалог с Министерството на финансите, а последната среща на бранша с финансов министър е била с Владислав Горанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 39 минути

Аз лато работя да получавам бакшиш? Защо седят и с ниско ДДС? Да вдигат всичко.

34

Общ работник

преди 2 часа

Алибегоффф, тая година съм оставил почти 5цифрена сума в една наша съседна страна на юг. Във вашите коптори съм оставил 0(нула) лева. Или с други думи казано, съм оставил 0(нула) лева бакшиш на твоите сервитутки. Оправяйте се. Мен ме боли фара за вашите драми. Когато се научите да предлагате конкурентна услуга(хотело-ресторантьорска), тогава ще си помисля дали да си харча заплатата при вас. До тогава - успешно фалиране.

33

Анонимен

преди 3 часа

Цените в ресторантите спаднаха ли при 9%ДДС? Не, нали? Как така ресторантьорите ще пълнят хазната, като е по-добре да си пълнят собствените джобове? Бакшишите компенсират НИСКИТЕ заплати на персонала. Затова никакъв "данък бакшиш", каза "защитникът" на подчинените си Алибегов.

fallback