Снимка: БГНЕС

Всяка вечер с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ се наблюдават между 15 и 25 комети, които обаче са на много голямо разстояние и не могат да се видят с невъоръжено око, каза за БТА директорът на обсерваторията Никола Петров.

Той посочи, че вчера вечерта и астрономите са се любували на кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS, която е една от ярките, прелитащи над Северното полукълбо. Очаква се в следващите дни, след като тя се вдигне на хоризонта, да бъде обект и на научни изследвания от НАО „Рожен“.

"Впечатляваща и атрактивна комета, която може да види всеки. Снимахме я снощи, но по-скоро за удоволствие“, добави Петров и обясни, че кометата ще премине покрай Земята след 80 хил. години.

A3 Tsuchinshan-ATLAS бе видяна и от жители на Чепеларе, които успяха да я заснемат. „Три вечери подред наблюдавахме дали ще я видим, но се оказа че се вижда най-ясно между 19:00 и 20:00 часа. Видяхме я, когато се разхождахме по улица „Чая“, в района на старата автогара“, разказа Петя Касабова. Жената и нейната приятелка са направили с телефона няколко снимки, след което се изкачили на близкия хълм и направили още фотографии.

По думите на Никола Петров кометата е достатъчно голяма и достатъчно близо до Земята, за да може светлината, която се отразява от слънцето и от нейните прахови частици, които изпуска, да се вижда от Земята.

"Тази е една от ярките комети. Преди две-три години можеше да се види подобна по яркост комета“, добави директорът на НАО „Рожен“. Той припомни, че най-ярката комета, която е прелетяла покрай земята, е била Хейл-Боп през 1997 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase