Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Новото ръководство на Българския лекарски съюз ще насочи усилията си към увеличаване на услугите в извънболничната помощ.

"Трябва да бъде продължена тенденцията да се използва по-подходящо ресурсът на специализираната извънболнична помощ по отношение на дейностите, които могат да бъдат извършвани в специализираната извънболнична помощ. Това ще доведе до по-бърза и по-качествена помощ за пациентите и освобождаване на ресурсите за по-скъпата болничната помощ", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Валери Веселинов пред "България сутрин".

Лекарският съюз ще представи необходимия ресурс, който трябва да се осигури от държавните органи. Очакванията на новото ръководство са да има разбирателство и единомислие между съсловието и държавата, за да се осъществят реформите.

"Мащабно проучване беше възложено на специалисти от УНСС. Методиката е направена и от тук нататък нещата са към Министерството на здравеопазването и държавните органи, с които тази методика трябва да бъде договаряна. Можем да направим разчет какви средства са необходими за нормалната дейност, а откъде и по какъв механизъм ще бъдат доставени тези средства, е в компетенцията на държавните органи, ние не можем да кажем да се увеличи здравната вноска", каза  д-р Валери Веселинов.

Как да задържим младите лекари в България?

Пред Bulgaria ON AIR лекарят сподели, че от изключително значение е реформата в продължаващото медицинско обучение и наредбата, която регламентира специализацията на младите лекари. Трябва да бъде направена системна политика по отношение на младите лекари.

Освен с ниското заплащане, младите специалисти страдат и от липса на перспектива за кариерно развитие. “Когато регламентът е ясен и достъпен за младите колеги, ще можем да задържим по-голяма част от тях тук", убеден е зам.-председателят на БЛС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 часа

Има евтини и качествени стоки, ама са...на различни рафтове!

27

...

преди 2 часа

Медицината толкова много се развива, че не остана здрав човек по земята.

26

Никола Стефанов

преди 2 часа

То и сега си има бърза и качествена здравна грижа. Важното е човек да знае магическото заклинание: "Ще приемете ли заплащане в брой?". Работи безотказно - досега не съм срещнал медицинско лице, което да отговори с нещо различно от звучно и ясно "Да".

fallback