Снимка: Bulgaria ON AIR

22 септември е обявен за Ден без автомобили. Сдружение "Таляна" във Варна организира "Пеша фест". Вече седма година се затварят улици в стария център на града и се промотират темите за мобилност, пешеходство и активен начин на живот.

"Между 16 и 22 септември 2024 година е европейската седмица на автомобилността, като тя приключва на 22 септември, когато е Европейският ден без автомобили. Датата никак не е случайна. Освен пешеходство и активен начин на живот, със сигурност идеята ни е да покажем, че споделените градски пространства принадлежат на всички и че те трябва да бъдат развивани", каза Калина Жечева от сдружението за "България сутрин".

С всяка изминала година публиката расте все повече, съмишлениците им - също.

"Тази година имаме щастието да работим с почти всички бизнеси, които са на самата улица. Малкото, които не са се включили, е заради националния празник. Във Варна не е като да няма пешеходни пространства. В най-централните части на града много от улиците не са пешеходни. Всяка година затваряме улици, които имат реален потенциал да станат такива", допълни Жечева за Bulgaria ON AIR.

По време на фестивала ще бъдат измерени и фините прахови частици

"Те ще бъдат измерени ден преди да затворим улиците и по време вече на самия фестивал. Ще проверим какъв е интензитетът на ФПЧ. Нещата с правата на пешеходците се подобряват. В стария център има споделени улици, там и пешеходци, и шофьори са длъжни да се съобразяват едни с други", коментира още събеседникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase