Снимка: БГНЕС
fallback

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо. С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите.

Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра – гроздето е качествено, добре узряло и с висока захарност. Продава „мерло“, „каберне“ и „широка мелнишка“ от Харманли, Свиленград, Хасково, с много голяма захарност, но трябва да се слага вода. „За вино и ракия винаги пари се дават“, категоричен е търговецът.

На другото място пък продават повече бели сортове грозде – „брестовица“ от Пловдив и „булгар“ от Петричко.

Вече няколко години производителите и търговците на грозде на пазара в Благоевград предлагат и допълнителна услуга на своите клиенти като мелят гроздето на място. При някои търговци услугата е безплатна, при други се доплаща – 10 стотинки на килограм.

За хубавото вино трябва да са чисти съдовете, да е добра захарността и както преди 2 000 години е правено – мачкане, ферментация и после се пие.

"Българинът прави между 150 и 250 литра домашно вино, за да е спокоен, че няма да закъса през зимата. Самодейното правене на домашно вино е спасило виното по нашите земи по време на Османската империя. Добре узрялото грозде с високо количество на захари е първата предпоставка за вино с високи вкусови качества“, казват специалистите.

За трета година тържищата за грозде в Благоевград са в покрайнините на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback