Снимка: Bulgaria ON AIR

Горещото лято доведе до сериозен спад на водата в повечето язовири, а над 600 населени места са без вода. Очаква ли ни безводна есен?

В студиото на “България сутрин” бившия екоминистър Емил Димитров каза, че ние сме зависими от времето. “Ако сега се излеят 10 дни дъжд, после още 10, после още 10, може да нямаме проблем с водата догодина. Ако обаче 2-3 години поредни се получи суша, затова са язовирите. А не още първата година всичката вода да я пуснеш, било за ток, било за каквото и да било, а после да се чудиш защо я няма и да обвиняваш времето", коментира Димитров.

Той отбеляза, че приоритет в управлението на водните ресурси трябва да бъде осигуряването на питейна и битова вода. Когато запасите в язовирите се изчерпват, става изключително важно да се гарантира наличието на вода за населението.

"Проблемът е понякога, понеже вече няма вода, са закачени и земеделски язовири, които да се ползват за питейна вода. Тогава питейното става приоритет и има проблем за земеделците. По-лошо е, когато имаш язовир за земеделски цели и за питейно-битови, а ти го ползваш за ток. Ние и в момента имаме язовири, които са предвидени за земеделски цели, а в един момент продължаваме да точим за ток, за да работи един ВЕЦ. Животът е такъв, силните на деня влияят", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че е притеснителна ситуацията около язовир Камчия. Бившият екоминистър поясни, че към момента в него има 46 милиона литра вода, а на всеки 4 дни се точат по около 1 милион литра.

"До края на месеца може да станат 42-43 милиона, до нова година ще останат 22-23. Проблемът е, че на годишна база ни трябват около 100 милиона. Ако не вали, то догодина имаме за първите четири месеца", поясни Димитров.

Някои язовири, като тези в Порой и Ахелой, не са завършени и не могат да служат за резервни източници на вода. Освен това, посочи, че неправилното управление на водните ресурси и политическите решения влияят на текущото състояние на язовирите и водоснабдяването.

"Трябваше цялата година да се икономисва, а не да се разходва", каза още Димитров.

Гледайте видео с целия разгвор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase