Снимка Пиксабей

Служители от Районното управление на МВР в Пазарджик са установили самоличността на две жени, облечени с „бурки" и разхождащи се в центъра на града. На две от тях, на 47 и на 25 години от квартал "Изток" са съставени актове.

Предстои съставяне на акт и на трета, забавянето е поради недоброто и здравословно състояние. Това коментира говорителят на местната Областна полицейска дирекция Мирослав Стоянов по повод на публикувани в социалните мрежи 2 снимки на забулени жени, които бяха посрещнати с негативни коментари от потребителите на една от групите.

„От обявяването на пандемията от КОВИД 19 през 2020 година до отмяната и през 2023 г. не сме следили стриктно за спазването на тези изисквания по обективни причини. Но от началото на тази година налагаме санкции за носене на облекло, което прикрива лицето", обясни Стоянов.

Административните нарушения са по чл.2 точка 43 от Наредбата за обществения ред в Пазарджик, която бе приета през април 2016 г. Тя касае забраната за носене на обществени места на облекло, и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификация на лицата от граждани, органи на реда или технически средства.

Предвидената глоба за нарушителите е в размер на 300 лева, а при всяко следващо нарушение санкцията е 1000 лв. съгласно новоприетите промени в Наредбата за обществения ред.

Санкцията важи за хора, които се появяват на публични места- обществени институции, паркове, магазини, автобуси, места за отдих и т.н. с такова облекло, закриващо лицето и което пречи на установяване на самоличността на човека, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase