Снимка БГНЕС

В Горна Оряховица се подготвя протест. Причината е, че общината е решила да продаде своя занемарена сграда, а инвеститорът възнамерявал да я превърне в общежитие за чужденци, предаде NOVA.

Местните хора нямат официална информация за това, което допълнително ги притеснява. Освен това прочели в медиите, че хората, които ще дойдат, 300 работници, са от страни като Бангладеш, Иран, Непал, Узбекистан и Пакистан. Те са с други разбирания, може да се получат нежелани инциденти, обясни жена, противничка на проекта. Не е ясно дали са мигранти, или хора с работни визи.

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков пък посочи, че сградите са общинска собственост, но са в много лошо състояние от години и постоянно има проблеми с тях, включително и много вандалски прояви. Неотдавнашен пожар на терена пък бил трудно преодолян - заради голямата растителност и изоставения терен.

"Преди месец пристигна от Агенцията по бежанците писмо, с което искат от нас в сгради с отпаднала необходимост да бъдат настанени мигранти от Харманли и от София. Аз им отговорих, че нямаме такива. Имаме друга визия за тези сгради", подчерта обаче кметът.

Той потвърди, че информацията в медиите за бъдещото общежитие наистина идва от общината и е вярна. "6 месеца работим и правим ПУП да ги разделим на обособени сгради, за да може сградите да се продадат лесно и да бъдат продадени на стратегически инвеститори", каза Рашков. Един от инвеститорите наистина искал да настанява чужденци в обекта, но имало и още двама други. Целта била да се намери най-добрата цена.

Хората обаче са събрали 200 подписа срещу плановете. Инвестиционното намерение ще се гласува в общинския съвет този четвъртък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase