Снимка БГНЕС

"Трагедията е голяма. Не само семейството и роднините, но и цялото село сме потресени! Не можем да повярваме, че така нелепо и рано си отиде един млад мъж", казват жители на граничното село Теплен, община Хаджидимово.

Не знаят да се радват ли, да плачат ли, защото загина един баща, но пък спаси живота на малкото си дете. В неделя в късния следобед в река Места в местността Голопарина на около 3 км от селото се удави 33-годишният Десислав Бекяров секунди след като спаси сина си Мартин от буйните води на реката, пише 24 часа.

Мъжът отишъл на риба с двете си деца - момче и момиче, на 7 и 10 г. По това време много хора от района ходят на риболов по Места, като използват прохладата край реката, за да починат, а децата да си играят.

Така и Десислав тръгнал с децата си и 11-годишния си племенник, син на сестра му, за да си играят заедно братовчедчетата.

"Решили са да се изкъпят и да се позабавляват. 7-годишният Мартин влязъл да плува в реката, но течението го понесло към скалите и той извикал за помощ. Баща му се хвърлил във водата и доплувал до него. Качил го на гърба си и започнал да плува обратно към брега.

Когато наближили до сушата, детето само започнало отново да плува, а баща му внезапно потънал. Племенникът ми се обърнал и установил, че баща му не се вижда", разказва кметът на селото Левент Чаушев, чиято жена е сестра на починалия Десислав.

Неговият син Дейвис, на 11 г., е бил на брега и си играел във водата, когато видял трагедията. Дейвис действал като голям човек. Запазил самообладание и прибрал бързо братовчедката си в колата, за да не се изплаши, издърпал навътре към сушата и братовчед си Мартин.  

Без излишна паника се обадил по телефона на баща си и на телефон 112.

"Не знам как е намерил сили, но е проявил съобразителност, успял е да успокои братовчедите си и да позвъни по телефона. Обади ми се и каза, че вуйчо му е потънал", допълва зловещия разказ кметът на Теплен.

Пристигнал екип на филиала на Бърза помощ в Хаджидимово, както и полицаи.

Пътят до мястото е черен и се пътува 20 мин, след час и половина видели тялото на Десислав да изплува на отсрещния бряг в скалите. Въпреки че годината е суха и без дъжд, на усойни места дълбочината на реката била около 2 метра.

Имало участъци, където се завирява и се получава подводен водовъртеж, подобно на мъртвото течение в морето. Точно то е завлякло бащата в бързей и го е потопило на дъното.

"Изключително работлив, весел и позитивен човек беше Десислав. Преди години живееше в Англия. Сега има транспортна фирма за международни превози, а тировете му са нови, последен клас в бранша. Има над 10 камиона и превозва товари в цяла Западна Европа - Англия, Италия, Германия, Испания.

Добре ръководи бизнеса си, а съпругата му Лидия му помага", разказват за семейството хора от Теплен.
Спомнят си, че преди около 2 години, пак в района, но на друго място по течението на реката се е удавил друг техен съселянин. Тялото му изплувало на брега след 9 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase