Снимка: БГНЕС

Пожарът в Рила се разраства, информира Нова телевизия.

Гори над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в труднодостъпен терен на около 2300 метра надморска височина.

Пожарът е обхванал незначителна територия. На място са екипи от огнеборци, но без техника. Засега не са изпращани служители на Горско стопанство-Дупница. Дотам няма и път. Преди години наблизо е имало обитавана хижа "Комсомолец", казаха планинари.

"Пожарът е под Черни връх в Рила. Той е във високопланински терен и е обхванал суха растителност. Огънят е низов, но е навлязъл в гора", посочи говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

В социалните мрежи беше обявено, че за събота се набират доброволци да се включат в гасенето. Те трябва да са добре екипирани и оборудвани за работа във високата част в планината, а сборният пункт е пред кметството в село Самораново.

Нов пожар гори в района на селата около българо-турската граница

Преди месец огънят унищожи десетки къщи във Воден и Крайново. Сегашният пожар е от четвъртък (22 август) следобед, като се разраства благодарение на силния вятър в региона.

Пред бТВ областният управител на Ямбол Николай Костадинов заяви, че няма опасност за населените места. Все още не е известно какви са причините за пожара.

"Пожарът е овладян, но не може да се заяви по категоричен начин, че е локализиран. Работят 11 пожарни екипа, горски служители, няма опасност за населените места и държавната граница. В труднодостъпна местност е, жива сила не може да влезе да гаси. Гори в широколистен масив, низов е пожарът. Допълнително усложнява положението силният вятър, който излиза, и прави пожара неконтролируем", съобщи Костадинов.

Добави, че пожарът е между с. Крайново и изградената преди това просека. Чрез запалване на насрещен пожар е загасен пожарът, тръгнал към границата с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase