Снимка: БГНЕС
fallback

Безводието в страната, което обхваща все повече градове и села в края на лятото, достигна и община Севлиево.

От днес общинският център и околните села са на временен режим на водата. В най-засегнатите населени места бъдат разположени водоноски.

От 21 август вода ще се подава през ден към селата Горна Росица, Батошево, Шумата, Душево, Кормянско, Петко Славейков, Ряховците, Сенник и Хирево.

За селата Богатово, Търхово, Ловнидол, Крушево, Идилево, Добромирка и СО Севлиевски лозя вода ще се подава в събота.

В града вечер от 23:00 часа до 6:00 часа сутринта налягането във водопроводната мрежа ще бъде намалено и високите етажи на сградите ще са с нарушено водоснабдяване. За "Крушевски баир" и квартал "Балабанца" вода ще се подава сутрин от 9:00 часа до 18:00 часа всеки ден.

Проблемът с водоснабдяването в града и общината е традиционен и рядко има година, в която да няма ограничение на водоподаването през лятото. Поради тази причина Общината  изпрати аргументирано писмо  до държавните институции за  изграждане на хидровъзел “Бяла”.

"Община  Севлиево е изпълнила заложените краткосрочни мерки за намаляване  на загубите на питейна вода", става ясно от писмото, изпратено  до председателя на Народното  събрание, до премиера, до министъра  на околната среда и водите  и до министъра на регионалното  развитие и благоустройството.   

Независимо от вече направеното, от днес севлиевски села са на временен воден режим, а в града ще бъде намалявано водоподаването от 23:00 до 6:00 часа. Вследствие на продължаващите горещини и липсата на валежи във водосборните области на откритите речни водохващания, сумарният дебит, постъпващ в ПСПВ - Стоките е паднал драстично.
 
От общината припомнят, че изграждането на хидровъзел „Бяла“ е приоритетен обект за финансиране, решаващ проблемите, свързани с кризите в питейно - битовото водоснабдяване в региона, част от Програмата за необходимите мерки в условията на тенденция за засушаване (приета от Министерския съвет през 2001 г.). Благодарение на вече извършените през последните десетина години значителни инвестиции с публични бюджетни средства (държавни и общински) в подмяна на най-проблемните участъци от Довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ – с. Стоките и Източния водопроводен клон, са елиминирани катастрофалните линейни загуби, надхвърлящи преди реконструкцията 85% от подаваната в началото питейна вода и потребностите по Източния водопроводен клон са сведени до 50 л/сек. (с/у 160-180л/сек. преди това) като за двата останали нереконструирани участъка от този водопровод има сключени с МРРБ съответните споразумения за финансиране от Републиканския бюджет през тази година.

 

На финален етап е изпълнението на IV-тия (последен) етап от Инвестиционния проект на Община Севлиево за реконструкция на уличните водопроводи в централната градска част, с което делът на вече реконструираната разпределителна мрежа доближава 90%. Това снижава до 90-100 л/сек. водопотреблението в града (където се реализират над 75% от общото количество на подаваната Балканска вода) с/у 140-180 л/сек. преди това. В експлоатация е въведена и се използва изградената преди две години Система за изкуствено подхранване (с условно чиста вода от яз. „Ряховски ливади“) на подземните води във водовземната зона, където са изградени 4 шахтови кладенеца и бункерни помпени станции към тях, като по този начин се осигуряват допълнително 30-50 л/сек.

Въпреки това от днес се въвежда режимно водоснабдяваме към всички населени места с централно водоснабдяване (Севлиево, кв. Балабанца, СО „Хоталич“ и СО „Севлиевски лозя“ в Севлиево, Батошево, Шумата, Душево, Горна Росица, Сенник, Хирево, Корманско, Ряховците, Петко Славейков, Богатово, Ловнидол, Идилево, Крушево, Добромирка). Това изважда на дневен ред и прави все по актуален въпросът с навременната реализация на Инвестиционния проект за изграждане на Хидровъзел „Бяла“, залегнал като приоритетен обект за финансиране, решаващ проблеми, свързани с кризите в питейно - битовото водоснабдяване, част от Програмата за необходимите мерки в условията на тенденция за засушаване (приета от Министерския съвет през 2001 г.), строителството на който е започнало през вече далечната 1989 г. и е спряно през 1997 г., отчитат от севлиевската община.

Обслужваното от този хидровъзел население (по данни на НСИ за 2011 г.) възлиза на 37 376 жители от общините: Севлиево, Габрово и Дряново, като същевременно следва да се има в предвид и потреблението на т.нар. „Обществен сектор“, който е от порядъка на 30-40%.  

От общинската администрация посочват, че от извършените подробни експертни анализи в последните години, отразени в окончателен доклад за Обособената територия на „ВиК“ ООД - Габрово, са установени проблеми с необходимото количество на вода във водоснабдителната система на Севлиево, тъй като капацитетът на водоизточниците вече не може да задоволява на 100% максимално денонощната консумация за частния и обществения сектор през летните месеци, както и необходимите количества за противопожарни нужди за всички водоснабдявани населени места.

Обемите вода, които се съхраняват в напорните резервоари са достатъчни да покрият денонощната консумация, но не и да обезпечат с вода през периодите на замътване във водоизточниците или при летните понижения в повърхностните водоизточници.

Изготвен е и хидроложки доклад с основна цел да се анализират водните количества със зададена обезпеченост към настоящият момент, както и създаването на прогнозни модели, отчитащи тенденцията в промяната на потока в условията на засушаване. Водохващанията са в Севлиевска община, на реките Видима и Росица (притоци на река Янтра), река Видима от своя страна се явява един от големите притоци на река Росица - на практика всички водохващания са разположени на река Росица. При минимални месечни водни количества се наблюдава обща тенденция на намаляване за всички водохващания, като съгласно средната или най-вероятна прогноза водохващанията при Лява Видима и река Пръскалска ще намалят месечните си стойности с 63% за целия период от 10 г., а водохващанията при реките Багарещица, Бяла, Росица и Зелениковец - с 12 %.

През 1989 г. е започнало изграждането на язовир „Бяла“ – с целево финансиране от МРРБ, включително и чрез съфинансиране и безвъзмезден труд на жителите на общината. През 1997 г. строителството окончателно е преустановено, поради прекратяване на финансирането. Вариантът за водоснабдяване от хидровъзел „Бяла“ може да реши проблемите на Севлиево така, че да се покрият изискванията на Директива 98/83/ЕО, поради което този вариант е разгледан като стратегически и Община Севлиево настоява пред държавните институции проектът да се възобнови.  

“Предвид всичко това заявяваме пред Вас нашето желание и очакваме от Ваша страна необходимите усилия и съдействие, за да може в най-скоро време да се възложат и извършат от страна на Държавата (в качеството й на собственик на ВиК мрежите и съоръженията към тях – публична държавна собственост) съответните действия, необходими за своевременното възобновяване на работата за ускорено доизграждане на този стратегически за региона хидровъзел”, се казва още в писмото.

Вижте още за водния режим в Севлиево в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 седмици

Важното е че автомивките жулят. Абе и без това Севлиевска община едно 60-70% са чистокръвни шведи албиноси, и нямат интерес да се къпят

12

Анонимен

преди 3 седмици

Абе те тия и без това си понамирисват,така че с вода,без вода,все тая!

11

Боби от Ловеч

преди 3 седмици

Керана идва да пее на Хоталичфеста. Как Керана ще си подмие най-милото? Да не вее на рибка от сцената?

fallback