Снимка: Bulgaria ON AIR

За тачи вечер от 18:30 часа пред сградата на президенството е организиран протест с искане за вето върху закона за забрана на "гей пропагандата".

Калина Дренска от ЛевФем и Александра Станкова от Българския фонд за жените заявиха в студиото на "България сутрин", че основното искане на протеста е за налагане на вето на приетия закон за "така наречената пропаганда в училищното и предучилищно образование".

"Говорят за джендър или ЛГБТ пропаганда. Нито един конкретен пример не се даде как се дефинира, какво означава това и къде го има. Някакво невидимо чудовище, което не може да бъде конкретно дефинирано. Искаме да разберем къде в българската образователна система се прокрадва тази ЛГБТ пропаганда", подчерта Дренска.

Тя е на мнение, че исканията са унизителни спрямо българските учители.

"Имаме 3 различни подписки на български учители срещу приемането на този закон. Много добре разбират, че законът цензурира тяхната дейност. Един учител, ако може открито да говори по тези въпроси и да отговори на чудения на децата, от това печели цялото общество. Ролята на училището е социализираща и възпитателна. Как един учител може да отреагира на живия живот? Ако искаме всичко да затворим в отделното семейство, може да си говорим и за премахване на образователната институция, щом всичко ще бъде вкъщи. Сега може би учителят ще опита да премълчи, да се присмее, много неудобно ще стане в класната стая", смята Дренска.

Насилието ще се увеличи заради законовите промени?

Дренска е на мнение, че по този начин насилието ще се увеличи, защото "се казва, че е напълно нормално да се използват такива епитети, каквито чухме от Народното събрание".

Пред  Bulgaria ON AIR Александра Станкова сподели, че никой не може да дефинира "ЛГБТ пропаганда".

"Протестът цели да обедини родители, деца и хора, които се застъпват за правата на децата и дискриминираните групи. За демократичните ценности в една правова държава. Това е абсолютно неясна терминология, която ще доведе до правни абсурди. На правна основа законът противоречи на Конституцията на България, на Закона за защита от дискриминация, на конвенцията на ООН за защита на правата на детето", настоя Станкова.

Представителят на Българския фонд за жените добави, че законът засилва стигмата и изолацията на тези деца - на тях и на учителите ще им бъде наложена цензура да засягат тези теми.

"Хиляди са случаите на вербално и физическо насилие миналата година, защото се създава култура на неприемственост на различните. Самите народни представители разделят децата на нормални и ненормални, на традиционни и нетрадиционни", изтъкна Станкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase