Снимка: БГНЕС

Заради влошената обстановка в Румъния и Гърция с болните от чума животни, в Бургас свикаха областната епизоотична комисия. На срещата бяха поканени представители на бизнеса, както и местни овцевъди, за да се запознаят с новите мерки за сигурност.

"Към настоящия момент на територията на област Бургас има 240 ферми, които са от дребни преживни животни – това са овце. И още 12, в които се отглеждат кози. Към този момент са извършени проверки. От докладите става ясно, че епизоотичната обстановка в област Бургас е спокойна. Няма заболели животни при нас", каза областният управител проф. Мария Нейкова на брифинг след заседанието.

Всички кметове на общини в Бургаско в спешен порядък ще проведат подобни срещи, тъй като по последни данни статистиката за съседните ни страни е тревожна – в Румъния има регистрирани 37 огнища, а в Гърция 2 огнища на чума при дребните преживни животни, съобщава БНТ.

"Забраняват се пазари на дребни преживни животни на територията на Бургаска област. Движението им за клане и евентуално за разплодна дейност се извършва единствено след клинични прегледи и удостоверяването на техния здравен статус с документи, издадени от съответния здравен специалист, обслужващ фермата. Строга дезинфекция по отношение на фермите трябва да предприемат животновъдите. Не трябва да се допуска смесване на стада по време на паша. Също и недопускане на външни хора във фермите и други животни", допълни директорът на ОДБХ-Бургас д-р Димитър Германов.

Специалистите припомнят, че човек не може да се зарази от животинската чума по дребните преживни животни, но болестта носи тежки икономически последици, тъй като при констатиране на заболяване в дадено стадо се предприема действие по ликвидация на 100% от животните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase