Снимка: БГНЕС
fallback

Скандалната алжирка Имане Хелиф, която бе допусната до олимпийския турнир по бокс, въпреки че е с мъжки хромозоми, започва международната си боксова кариера от България.

На 12 октомври 2018 г. тя се бие в балканския турнир за жени в зала “Георги Христов” в Ботевград. И побеждава Анусара Дусантия от Тайланд с единодушно решение на реферите. На следващия ден обаче среща нашата Аслахан Мехмедова и губи, пише „24 часа“.

През 2022 година пък печели първо място на най-стария турнир в Европа “Странджа” в столичната зала “София”. Тя побеждава италианката Мириам Томасоне, Фатия Бенмесшахел от Франция, Анета Ругиелска от Полша и Наталия Сичугова от Русия за титлата.

Загубата от Мехмедова е една от само 9 на алжирката срещу 37 победи на ринга, като има и 4 изтрити от световното в Делхи заради ДНК теста и мъжките хромозоми. Тя е падала единствено от Карина Ибрахимова от Казахстан, Аня Ститсман от Австралия, Халуд Халими от Тунис, Наталия Шадрина от Сърбия, Исра Илдъз от Турция, Мира Потконен от Финландия, Кели Харингтън от Ирландия (на 1/4-финал на олимпиадата в Токио) и Ейми Бродхърст от Великобритания (на финала на световното в Турция през 2022 г.). От тях първите 4 са следващите мачове след този с Мехмедова, или прави 5 поред и от този момент има само 4.

МОК отново защити решението си да допусне двете боксьорки на базата на паспорти и тестове за тестостерон. Всичко останало било дискриминация. Правилата били в сила за всички квалификационни турнири, в които двете участвали.

Така не се действало дискриминационно спрямо интерсексуални хора, които обаче са признати за единия или другия пол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Някой

преди 1 месец

Това си е мъж

238

Анонимен

преди 1 месец

абе тя и госпожа О'Бама се е записала като жена но само мажо и си знае , Ама те и президенша беше ...

237

Анонимен

преди 1 месец

Te в Ботевграда са си ЛГБТ+. Излизаха в протест за кмета си, който ги гърчи по всевъзможни начини! Да си ЛГБТ не е лесно..

fallback