Снимка: БГНЕС

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров, цитиран от БНР.

Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.  

Кметът подчерта заслугите на всички участници в ликвидирането на бедствието, което обгази Пловдив и региона,  сред които, освен пожарникарите, бяха и много частни фирми, предоставили тежка техника и материали в борбата с огъня.  

Пожарът на сметището край Цалапица бе ликвидиран за  по-малко от 48 часа. Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.

По думите й, на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за хронично-болните, децата и бременните.

Вече няма задимяване над  териториите на общините Пловдив, Родопи и Стамболийски.
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи,  че според последните замервания в двата пункта за следене качеството на въздуха в града няма превишения на нормите за „фини прахови частици“ заради пожара в депото за отпадъци край Цалапица. 

По данни към 13 часа, в двете станции - „Каменица“ и „Тракия“ са отчетени съответно по 18 и 21 милиграма на кубичен метър, което е много под допустимата норма от 50 милиграма средноденонощна концентрация.

Мобилната станция, поставена в Стамболийски, също отчита безопасни нива на микрочастиците, доста по-ниски от максимално допустимите, отбелязаха от екоинспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase