Снимка: БГНЕС

Лозари и винопроизводители от Поморие излязоха на протест, затваряйки ключов път от Поморие към Слънчев бряг за три часа.

Причината за протеста е, че фискална наредба ги принуждава предварително да декларират гроздето. Това ги затруднява и според тях е неприложимо за сектора.

На протеста се събраха работници по лозята и производители на грозде. Причината за протеста им е наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го притеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите НАП започва проверка, а предприятието се затваря за 4 часа.

Изискванията на тази наредба са неизпълними, защото в лозовите масиви няма кантари, обяснява председателят на браншовата камера в Поморие Антон Полукчиев пред БНР.

“Това са допълнителни административни и финансови пречки и товар върху нас гроздопроизводителите. Освен това производителите на грозде се натоварват и с допълнителни административни тежести като се задължават в реално време да пускат електронна декларация, а на много места мобилните оператори нямат обхват“, каза още Антон Полукчиев.

От приходната агенция посочиха, че гроздето е от стоките с висок фискален риск, които често се използват в схеми за измами с ДДС и изваждането му от списъка с високорисковите стоки ще облагодетелства контрабандния внос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase