Снимка: БГНЕС

Две села са евакуирани, създадени са условия хората да бъдат настанени в община Сандански. Над 23 автомобила на пожарните гасят големия пожар край Струмяни, а общо с автомобилите на горските служители са общо 30. Две верижни машини се качват нагоре, съобщи главният секретар на МВР комисар Димитър Кангалджиев.

Въпросният пожар не се движи към населено място, а на юг, каза Кангалджиев. Задачата ни е да опазим пътя между Микрево и Цапарево и да не допускаме да отива пожарът в южна посока. За Кърпелево няма опасност за жителите, добави той. Няма пострадали хора при пожара, спокойна е обстановката в населеното място.

Към настоящия момент се изграждат просеки около село Цапарево, като също така село Цапарево и село Кърпелево са евакуирани. Една част от хората от село Цапарево в момента се товарят на автобуси и ще бъдат придвижени до село Микрево, добави главният секретар на МВР.

От думите му стана ясно, че кметовете на двете общини Струмяни и Сандански – Емил Илиев и Атанас Стоянов, заедно с областния управител Георги Динев и заместник-областните управители на Благоевград са на терен, както и служители на горските стопанства към ЮЗДП.

Към настоящия момент добрата новина е, че фронтът на пожара не се движи към населено място. Движи се на юг. Целта, която ние сме си поставили е да опазим така наречения път между село Микрево и Цапарево и да не го допускаме да отива в южна посока. По отношение на другите две населени места Кърпелево и Сливница – там опасност няма за жителите. Няма фронт на пожара.

Няма пострадали хора. Спокойна е обстановката. Както в други случаи и тук не им се иска да се евакуират. По данни, които имам от кмета на село Цапарево, евакуираните са около 100 души, а от Кърпелево – 18, съобщи той.

Двата френски самолета вече се включиха. Въпросът е, че разстоянието става доста голямо, тъй като те зареждат от язовир Доспат и се получава по-дълга амплитуда от времето, в което не обливат.

Това, което имам като уверение от колегите, които по-рано са били в планината Славянка, преди часове обливаха там, с много прецизност и точност колегите от френската авиация са обливали, за съжаление се случи и тук пожар. Към настоящия момент сме разкъсани. Самолетите продължават да летят. Само френските са към момента. Имаме запитване към МО – за включване на един хеликоптер. Военни има ситуирани в района на село Кърпелево, посочи Кангалджиев.

Огънят не се е приближавал до къщите в Кърпелево. След като обявихме с BG-ALERT евакуация, природата ни помогна и огънят се обърна. В настоящия момент той е между Микрево и Цапарево.

Огънят е тръгнал от землището на село Сливница, в един момент е тръгнал силен вятър и го извъртял към Кърпелево. На места пожарът е върхов, който е най-труден.

За Гърция, Кангалджиев каза, че пожарът продължава да слиза към ниската част. Опасност за населението няма. На терен има екипи, но не е тази концентрация, която беше, заради пожара тук, който е с голям периметър и площ. В момента, в който овладеем ситуацията тук, силите ще бъдат пренасочени. Много е сериозен пожарът, добави Кангалджиев.

По европейския механизъм търсим още самолети, в контакт сме с колегите от Румъния.

В днешния ден е имало много сериозен гърмеж в т.нар. минно поле. Това много възпрепятства работата. Пожарът в Славянка си върви, каза още той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase