Снимка: БГНЕС

Причината за смъртта на двамата души, които бяха открити във взривените складове с пиротехника в Елин Пелин, е баротравма, т.е. починали са от взрива. Това сочат данните от съдебно-медицинската експертиза.

„Телата на откритите двама души са силно овъглени. Още във вчерашния ден беше назначена съдебно-медицинска експертиза, която към настоящия момент е готова. Съгласно заключението на съдебния медик причината за смъртта им е баротрамва, т.е. починали са от взрива“, заявиха от прокуратурата в Елин Пелин.

Предстои назначаването на ДНК експертиза на намерените при огледа тела.

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин, при които жертвите станаха четири.

Още по темата
Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Той съумява да се спаси. Обажда се на тел. 112 и колегите му казват, че знаят за случая. Насочени са екипи и това е второто обаждане. Разговарях с момчето тогава, когато го докарахме при нас. Изключително интелигентно дете ми изглежда, според мен. Изглежда също така компетентно в тази сфера, в която се случваха всички тези неща".

Министърът увери, че складовете вече са обезопасени. Прокарват се просеки през слънчогледовите насаждения в околността, за да могат пожарникарите да поливат от безопасно разстояние с вода.

"Разследват се всички версии. Пожаро-техническата експертиза ще бъде тройна и ще бъде назначена след като приключи изцяло огледът на местопроизшествието и всички поражения, които са нанесени", каза Наталия Николова, окръжен прокурор на София област.

"Очаква се да излязат нови детайли след днешните разпити", допълни Иван Делчев, Национална следствена служба за взривовете.

Затворен остава пътят между Гара Елин Пелин и град Елин Пелин. Министерството на околната среда и водите съобщи, че показателите за чистота на въздуха трайно се нормализират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase