Снимка: БГНЕС

Кметът на Свищов Генчо Генчев каза, че пожарът в завода изцяло е загасен.

"В момента остават дежурни екипи на пожарната, за да продължат да следят ситуацията. Прокуратурата и полицията започват огледи, за да установят как е възникнал пожарът", допълни Генчев.

По-рано през деня в завода за целулоза избухна пожар, а след това и експлозия. Пред bTV кметът на града допълни, че въздухът не е замърсен, всичко е в норма и няма.

"Един от пострадалите е настанен в Свищовската болница, няма опасност за живота му, но остава за наблюдение. Другите двама ранени са с прорезни рани от стъклата и вече са освободени за домашно лечение", добави кметът Генчев.

Директорът на завода Михаил Колчев обясни, че пожарът е започнал в отделение за избелителни разтвори със складиран сух натриев хлорат.

"Огънят пламва около 11 часа, като първо работници с пожарогасители започват да гасят пламъците, след което пристига и ведомствена пожарна служба и се включва", обясни изпълнителният директор. Малко след това са пристигнали и коли на районната пожарна служба в Свищов.
 
"Веднага е спряна инсталацията и е прекъснато ел. захранването, след което е спряна дейността и в завода", добави още Колчев.

Той уточни, че инсталацията е стара от 1971 година, откакто е открит завода за целулоза, но се поддържа и профилактика.

На място са екоинспектори от РИОСВ. До момента няма регистрирани емисии на вредни вещества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase