Снимка: БГНЕС

Според данни на Евростат средната продължителност на живота е около 75 години. Животът ни е кратък, но за сметка на това качествен.

По средна продължителност на живота българите са на последно място в ЕС. Но в България жените могат да се радват на добро здраве до навършване средно на 68,9 години, а мъжете до 64,5 години, пише "Труд”.

По отношение на добро здраве българките са на второ място сред страните от ЕС, показват данните на Евростат. На първо място са жените в Малта, които достигат средно до 70,3 години без да ограничават активността си заради здравословен проблем. Мъжете в България също са в доста добро здраве в сравнение с жителите на другите страни в ЕС. Само в шест държави от ЕС мъжете достигат до по-висока възраст без да имат сериозни здравословни проблеми, като това са Словения, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Малта и Швеция.

Данните на Евростат показват, че мъжете са най-зле в Латвия, където се радват на добро здраве само до навършване средно на 53 години. На второ място са мъжете в Словакия, които са в добро здраве средно до 56,6 години, а на трето е Дания с 57,1%. При жените най-зле са тези в Дания, които са в добро здраве средно до 54,6 години, а след тях са жените в Латвия с 55,4 години и Нидерландия с 56,3 години.

Решаващ въпрос е дали допълнителните години живот, придобити с увеличеното дълголетие, се прекарват в добро или лошо здраве, посочват от Евростат. Тъй като очакваната продължителност на живота не е в състояние да отговори напълно на този въпрос, са разработени индикатори за очакваната продължителност на здравето, като например години здравословен живот. Те се фокусират върху качеството на живот, прекаран в здравословно състояние, а не върху количеството живот, измерено чрез очакваната продължителност на живота, посочват от Евростат.

В България средната продължителност на живота е 75,8 години, показват данни на Евростат, а по този показател сме на едно от последните места в ЕС. Най-близо до нас по продължителен живот е Латвия със средно 75,9 години, а на трето място е Румъния със 76,6 години.

Жените в България живеят средно до 79,6 години, което ги нарежда на последно място в ЕС. Най-близо до нас са жените в Унгария с 80,1 години и в Румъния с 80,5 години. Най-дълъг е животът на жените в Лихтенщайн (средно 87,3 години), Испания (86,7 години), Франция (85,9 години), Швейцария (85,9 години) и Италия (85,8 години).

По отношение на финансирането - около 3 милиона българи имат финансови проблеми и са “на ръба” на оцеляването. Те са в постоянен риск по отношение на парите. Почти половината нямат заделени за внезапни неотложни разходи. Това сочат данни на НСИ спрямо юни тази година.

Хората признават, че категорично не могат да посрещнат непредвидени плащания за  неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Това означава, че при подобна ситуация трябва да прибегнат до заеми от роднини, банки или към бързи кредити.

Огромен проблем за семействата е и обзавеждането на дома. Към 42% не могат да си позволят смяна на остарялото обзавеждане вкъщи.

Освен финансите, сред водещите проблеми на българите са престъпността, имиграцията, околната среда и климатичните промени. Това сочи изследване на Евробарометър в началото на тази година. Според него 2/3 от българите или близо 40 на сто, са пряко засегнати от безработицата. Цената на живота тормози над 25%. Близо 30 на сто от сънародниците ни се оплакват от здравните грижи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase