Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне е факт, а последиците от него тепърва ще виждаме. Затоплянето на времето все по-често ще предизвиква опасни гръмотевични бури, смерчове, урагани, градушки. Покачването на температурите води със себе си и увеличен риск от пожари. Климатологът проф. Георги Рачев сподели, че всичко е природата е в пряка зависимост едно от друго.

“Колкото по-топло става, това води до по-високо изпарение на вода във вид на пара в атмосферата. Това означава повече водна пара горе и тази енергия води до мълниеносни бури”, обясни проф. Рачев за в-к “Труд”. По думите му в страната ни ще зачестяват такива природни явленият, а хората трябва да са особено внимателни.

Повод за коментара му е последният инцидент, при който баща и детето му бяха покосени от мълния в Стара планина. Според Рачев ситуацията не е подценена от родителя. “Бащата е постъпил съвсем предвидливо, тръгнали са рано, часовият диапазон да се приберат навреме е правилен, но атмосферата ги е изненадала”, допълни климатологът.

“Много е страшно в планината, когато в такива случаи нито напред, нито назад, няма какво да направиш. Това е малшанс. Ако в този момент не се държиш за въжетата, има опасност за паднеш със стотици метри надолу. Понякога само силният гръм е достатъчен да те разтресе”, каза Рачев.

Инж. Радослав Калчев, който е експерт по мълниезащита допълва, че държавата не полага никакви усилия за превенция и като цяло е щастие, че засега се разминаваме с малко жертви. Той допълва, че ремонтите се правят без контрол, а много често реконструкцията на системите за мълниезащита се пропуска.

Тя се унищожава или нарушава много често с поставянето на соларни панели и доизграждане на нови системи. В един момент се оказва, че новото строителство не се контролира, а съществуващото се оставя на волята на съдбата, а държавата не полага усилия за превенция на подобни събития, затова се стига дотук.

В планините - екопътеките и маршрутите, които от Гражданска защита уж са проверени, но са с метални парапети. По-добре да ги няма. На Витоша например, екопътеките са от дърво. Това касае и риболовът, най-често в морето, с всички тези лодки, скутери, специални пръчки за риболов, плажуване на неохраняеми зони. Това са само малка част от причините за инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase