Снимка НОВА

Дни след като рождения ден на Васил Левски в Чипровци отново предстои празник, свързан с Апостола. В града на килимарството за пръв път ще бъде открит бюст паметник на Васил Левски.

Децата от детска градина „Детелина“ са първите, които идват да видят все още незавършения и неоткрит официално паметник. Води ги млада учителка. "Хубаво е да има повече паметници. Така децата ще се запознаят с техните дела, с всичко, което са правили за свободата на България", категорична е Мариела Пулкин, предава НОВА.

"Имаме паметници. Знаете – нашата история е много богата. Богата ни е историята, но нямахме паметник на Васил Левски", посочва кметът на Чипровци Пламен Петков.

А хората от Чипровци имат своето лично основание да го помнят. "Минавал е оттук, когато е бил в сръбските чети", припомня Ангел Горанов, жител на града.

Образът на Дякона оживял под длетото на известният български скулптор професор Димитър Рашков. Той го направи. Други хора помагаха за фундамента, камъка, а професор Рашков монтира бюста", обяснява кметът.

Парите дарил известният български мамолог професор д-р Иван Гаврилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase