Снимка БГНЕС

Опит за рекорд на Гинес ще бъде направен в Родопите. По време на гайдарското надсвирване и традиционния събор на родовете в село Гела ще се проведе подготовка за рекордно дълго свирене на гайда на открито, без почивка.

Атрактивното продължително надсвирване ще бъде предвестник на кандидатстване за рекордите на Гинес. За първите двама смелчаци, издържали най-дълго да свирят на гайда, без пауза, ще има грамота, медал и атрактивна парична награда. Те ще бъдат и официално поканени да се включат в опита за поставяне на рекорд.

Всички желаещи ще могат да покажат любовта си към свиренето на гайда, уменията и издръжливостта си в съботния ден на събора от 11:00 часа. За състезанието могат да се явят участници над 16-годишна възраст, свирещи както на каба гайда, така и на джура гайда.

България вече има един записан рекорд, свързан с гайди, в книгата за рекорди на Гинес. Той бе поставен през 2012 година, когато 333 каба гайди засвириха в синхрон и изпълнението им бе признато официално като поставен световен рекорд.

Трите дни на събора в Гела ще се превърнат в най-големия празник на гайдата у нас. Освен богата музикална програма и концерти на гайдарски състави, ще има конкурсна и фестивална част.

Гайдарското надсвирване и традиционният събор на родовете са едни от най-старите фолклорни събори у нас и възникват от незапомнени времена като земляческа среща и надсвирване между родовете. Тази година ще бъде 21-вото издание на сегашния му формат, което ще се проведе по традиция на Илинденските поляни над село Гела на 2, 3 и 4 август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase