Снимка: БГНЕС

Във Варна "падна" досегашния температурен рекорд от 34,8 градуса от далечната 1938 година, обявиха за БТА от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Новият рекорд, отчетен днес, е 36,2 градуса.

Най-ниската температура на 17 юли във Варна е измерена преди 20 години през 2004 година, когато термометърът е показвал 13,5 градуса.

От института уточниха, че рекордни температури са отчетени в почти цяла Североизточна България.

Така температурен рекорд от 38,6 градуса е регистриран в Шумен днес следобед. Според данните на днешния ден най-топло преди е било през 2007 година, когато са отчетени 37,6 градуса.

Шуменските метеоролози очакват утре също да е много горещо, а от 19 до 21 юли максималните температури да спаднат незначително и да се развива купесто-дъждовна облачност. Възможно е краткотрайните превалявания и валежи на места да са придружени с гръмотевици и градушки.

В Ловеч към 16:30 часа са измерени 39 градуса, което е рекорд за тази дата, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

От там посочиха още, че от началото на месеца два пъти температурата е достигала най-високите регистрирани стойности. През месеца дъжд е валял само два пъти и то краткотрайно.

Високите температури се задържат вече 12 дни, като всеки ден трайно се покачват, добавиха от хидрометеорологичната станция.

От Центъра за спешна медицинска помощ казаха, че не се забелязва повишение на пациентите със симптоми и заболявания, предизвикани от високите температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase