—нимка: Bulgaria ON AIR

»сторикът »ван “ренев сигнализира за злоупотреба с османски€ архив на ¬асил Ћевски. —поред него кметът на  арлово и директорът на музей "¬асил Ћевски" в града не жела€т да обнародват публично истината за предателството на Ћевски.

"ѕопаднал е в един колекционер - –умен ћанов, който преди около 4 години го е дарил в община  арлово. ќттогава общината не е публикувала архива публично, за да се осветли истината или неистината, за да разберем какво пише вътре", за€ви »ван “ренев в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕред Bulgaria ON AIR “ренев разказва, че е проведана кореспонденци€ за достъп до архива, как е дарен и как се съхран€ва, но общината отговорила, че откакто е дарен архивът, той е приет като дарение, но не е назначено материално отговорно лице, което да съхран€ва архива. ќсвен това не е регистриран като дарение.

"ќбщината каза и едно лъжливо твърдение, че архивът се намира в общината и в музеите в  арлово.  ои музеи? Ќие написахме писма до всички музеи в  арлово, че желаем обществен достъп до архива, а те отговориха, че не са го виждали и че той се намира в общината", сподел€ “ренев.

ѕо негови думи архивът би тр€бвало да се намира в общината, тъй като има и видеоматериали от самото му дарение, но той не е заведен, не е описан и н€ма материално отговорно лице. “ренев отбел€за, че дори не е извикана комиси€, ко€то да потвърди автентичността му, а вече пета година архивът стои в общината.

"јпелирам към всички българи на 18 юли в 11:30 часа да дойдат с мен пред община  арлово да си поискаме архива, да бъде отворен. ўе дойдем, ако тр€бва и с криминалист, за да покажем автентичността му, защото той е оригинален документ. јко случайно в общината има друг документ, а не оригинални€т, това вече е престъпление", за€ви гостът.
—поред историка в този архив е възможно да се съдържа информаци€, ко€то историците не жела€т да стане публично досто€ние.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase