Снимка БГНЕС

Три древни гроба бяха открити при разкопаването на терена под Бетонния мост в Пловдив. Екип археолози от БАН вече проучват находките. Гробовете са били в зоната на жп линиите под самия мост, които бяха демонтирани преди затварянето на съоръжението.

Откритията не засягат строителството на новия мост, побърза да увери инж. Николай Иванов, технически ръководител от фирма "Трейс груп холд".

Старинните находки вероятно са градежи от римския период. За момента са разкрити гроб и зидани стени, уточниха от пресцентъра на НКЖИ.

"Откриват се градежи, каменни стени и тухлени градежи. На този етап не сме започнали археологически разкопки, предстои комисия, която да реши съдбата на обекта. Тепърва ще се изяснява за какво става дума", обясни археологът Петър Зидаров.

Събарянето на Бетонния мост, изграден в сегашния му вид през 1980 г., започна в събота. Четири багера с прикачени към тях устройства - големи чукове и щипки, бутат бетонната конструкция. В момента се правят пилоти за новото фундиране на моста - по три от север и от юг, обясни инж. Николай Иванов. За 40 дни трябва да бъдат подменени и всички останали съоръжения - контактна мрежа, релси, траверси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase