Снимка: БГНЕС

Жителите на село Караисен излизат на протест, а причината е безводието в селото. В повечето къщи над десет дни вече няма вода, съобщава bTV.

Тази сутрин местните блокираха пешеходната пътека в центъра на селото, а протестът им ще продължи до 17 часа. Блокиран е пътят Свищов – Павликени. Протестът ще продължи в 17 часа. За тази вечер се очаква той да се пренесе и във Велико Търново – където жители ще блокират ВиК, а пътя София – Варна също ще бъде обходен в знак на недоволство.

Хората искат да бъде обявено бедствено положение, за да им доставят с цистерни вода за санитарно-битови нужди и бутилирана вода за пиене. Водят се преговори с държавата за пускане на напоителния канал, който да вдигне нивото на водоизточника. Това сподели кметът на Караисен Стефан Николов пред БНР.

Безводие в селото е имало и преди няколко години, когато хората отново протестираха. От Община Павликени увериха още преди 4г., че има одобрен проект за подмяна на 30 км от водопреносната мрежа на селото, с което загубите се очаква да намалеят от 70 на 20%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase