Снимка: Bulgaria ON AIR

Летните температури рязко се повишиха, което доведе до обсъждане на варианти възможна ли е по-кратка работна седмица и повече почивки. Какви са изискванията към работодатели и работници разказва Жасмина Саръиванова в предаването “България сутрин”.

"Възможностите са различни и не са свързани само с промяна на работното време, но и с предприемане на други мерки, които да подпомогнат по-лесното понасяне от страна на работниците и служителите в горещото време. Българското законодателство е добре разписано в тази посока", каза главният експерт "Социален диалог" в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова.

Относно работното време, експертът допълни, че трябва да се направи разграничение, когато говорим за хора, работещи в офис и такива, които работят на открито. Горещото време засяга именно работещите навън.

“Трябва да бъде направен добър времеви график - работа да се започва по-рано, например 6 ч. сутринта, да има физиологични почивки, съобразени с най-големите горещини през деня", обясни Саръиванова пред Bulgaria ON AIR.

Важна е и организацията на работодателя - да осигури студени напитки на работещите, добър инструктаж. Важна е и личната защита - като шапки, леки дрехи в светли цветове, подчерта гостът.

"Добре е в тези най-горещи дни да не консумираме алкохол, тежките храни не са за препоръчване. При нас една твърде дълга обедна почивка не би била много добра, защото после няма да бъде добро настройването за работа и концентрацията. Няма никаква забрана, съгласно българското законодателство, да бъде приета 4-дневна работна седмица от всеки, който преценява, че за неговото производство това е подходящо. От Стопанската камара сме на мнение, че не трябва да има една обща уредба, която да се прилага спрямо всички", обобщи още Саръиванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase