Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила нова организация на движението на прохода Петрохан, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Според решението тирове могат да преминават през прохода Петрохан в дните вторник, сряда, четвъртък и петък от 00:00 часа до 06:00 часа, а също от 09:00 до 16:00 часа в дните понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък и от 19:00 до 24:00 часа в дните понеделник, вторник, сряда и четвъртък. Пускането им през прохода Петрохан се налага заради принудително затваряне за ремонт и изграждане на скоростен път по трасето Мездра-Лютидол.

Пътят през прохода Петрохан не е единственият алтернативен маршрут, като всички възможни маршрути са посочени в съобщение на АПИ до медиите.

Граждански сдружения и някои политически партии, недоволни от решението на АПИ за пускане на тирове през прохода Петрохан, организират трети протест на шосето в село Бързия на 25 юни, съобщи за БТА депутатът от „Възраждане“ Петър Петров. Според Петров хората в област Монтана и цяла северозападна България са против това решение и са готови да блокират пътя, когато тежкотоварните камиони тръгнат. Първите два протеста на шосето бяха на 14 и 17 юни.

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов заяви, че остава на становището си против преминаването на тирове през Петрохан и посочи, че е изтъкнал своите съображения в писмено становище до държавните власти.

Общинският съвет в Берковица е гласувал единодушно декларация срещу преминаването на камиони с тегло над 12 тона през Петрохан. Кметът на Берковица Радослав Найденов и кметът на село Бързия в община Берковица Атанас Алексов изразяват опасения, че пускането на тирове през Петрохан ще доведе до транспортни произшествия, тъй като пътят е тесен и с много завои, при които големите камиони неизбежно навлизат в платното за насрещно движение. Те посочват, че пътят през прохода е проектиран само за леки автомобили и камионите ще го разбият и увредят, като от вибрациите от камионите могат да бъдат разбити и огради и къщи около шосето в село Бързия. Според местните кметове тежкотоварните камиони ще забавят движението за много хора от северозападна България, а също от Сърбия и Румъния, които в летните месеци пътуват за почивки на море в Гърция и България през Петрохан./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase