Снимка: БГНЕС
fallback

Регионална здравна инспекция - Добрич препоръчва да се ограничи максимално ползването на морската вода за къпане в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води "Албена", с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване.

На основание предоставената информация от Басейнова дирекция "Черноморски район" на този етап от РЗИ смятат, че може да възникне краткотрайно замърсяване на водата за къпане в района на аварията до отстраняването ѝ и има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при ползването ѝ за къпане.

Извършен е насочен здравен контрол от служители на РЗИ-Добрич, придружен с пробонабиране, като са взети проби води както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели: „ешерихия коли“, „чревни ентерококи“, „салмонела“ и „холерни вибриони“ (НАГ).

Освен днешното пробонабиране е планирано и извънредно вземане на проби и на 23 юни.

От РЗИ посочват още, че са изпратени уведомителни писма до концесионерите и наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане, с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване.

На 4 юни „Водоснабдяване и канализация - Добрич“ АД (ВиК - Добрич) уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна (РИОСВ) че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа. Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море. Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството на 17 юни 2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Иван

преди 1 седмица

Гражданите да не се притесняват, просирането ще си е както обикновено, нищо необичайно, за три седмици cюpгюнът е преминал напълно. Остава само оня с купешките цаки да се ожабури хубаво до кафявата тръба за доказателство.

16

Анонимен

преди 1 седмица

Според прочетеното в морето се заустяват пречистени отпадъчни води?

15

Кафяво но

преди 1 седмица

Платил съм си и ще се къпя и в мизериятааааа,мдаааа.

fallback