Снимка: Pixabay
fallback

Подготвен интернет измамник се опита да източи 100 хиляди лева от сметката на община Дупница. Опитът му е бил много добре обмислен и режисиран. Измамникът е използвал името на фирма, с която общината има подписан договор.

Миналата седмица на един от служебните имейли пристига писмо от фирмата, в което се съобщава, че се променя банковама сметка. Малко по-късно служителите на общината нареждат да се преведат 100 хиляди лева, съобщава БНТ.

Впечатление за евентуална нередност отчитат служителите на банката. Те алармират община Дупница, от там се свързват с доставчика на услугата, който потвърждава, че това е опит за измама. Специалисти по киберпрестъпност казват, че трябва да бъдем внимателни, защото престъпниците в интернет стават все по-изобретателни. Общината е предприела мерки това повече да не се случва.

Кметът на Дупница - Първан Дангов сподели, че е разпоредил да се направи вътрешна проверка и е забранил кореспонденцията чрез имейли.

"Мишените често не са обикновени хора, а по-скоро представители на висшия мениджънт, които управляват големи бизнеси и институции. Целта не е само теглене на големи суми пари, а и кражба на чувствителни данни", обясни д-р Радостина Михайлова - преподавател по Медии и комуникация в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

??

преди 1 седмица

Не се било пращало на обикновени хора, а на членове на Висшия мениджмънт. Само по начина, по който е написано си личи, че според автора шефовете на фирми са друго тесто хора, а не като "обикновения малък човечец". По-велики явно.. Некой ден някой синковец богаташки ще ми се включи с такова изказване и ще го бия до НАСИРАНЕ. И после ще го питам що се е насрал и пак бой. НЕ им треперете хора, богаташките деца трябва да бъдат РАЗЦЕПЕНИ в момента в който кажат "знаеш ли кой е баща ми" - ТЕЛК И ГАВРИ

10

Анонимен

преди 1 седмица

Решил е човека да си възстанови парите от похабените на вятъра данъци.

9

Анонимен

преди 1 седмица

Дупница - на кого е кръстено така :)))

fallback